Kaupunkipyörät korjataan pian talviteloille – uusi kausi starttaa toukokuussa

a3d21c69-7b4a-4e6f-8ace-39c75c958adb-main_image

Kaupunkipyörillä on tehty yli 400 000 matkaa ja ajettu yli 700 000 kilometriä. Kuva: Lauri Eriksson HSL

Kaupunkipyörien ensimmäinen kausi on päättymässä. Pyörillä voi polkea vielä 31.10., jonka jälkeen pyörät ja asemat korjataan varastoon odottamaan seuraavan kauden starttia toukokuussa 2017.

Kaupunkipyörien käyttöönotto sujui ensimmäisenä vuonna hienosti: pyörillä on tehty yli 400 000 matkaa ja ajettu yli 700 000 kilometriä. HKL, HSL ja kumppanit haluavat kiittää kaikkia kaupunkipyöräasiakkaita ja toivottaa heidät tervetulleeksi käyttämään entistä laajempaa kaupunkipyöräpalvelua ensi vuonna.

Rekisteröinti aukeaa huhtikuussa 2017. Nykyisiin kausitilaajiin ollaan yhteydessä keväällä ja heille tarjotaan uutta kautta myös ensi vuodelle.

”Kaupunkipyörä-hankkeessa on ollut välillä mutkia matkassa, mutta Helsingin kaupungilla on ollut vahva tahto saada pyörät kaupunkiin. Hanke on osoitus myös siitä, miten monen toimijan tiiviillä yhteistyöllä on saatu yhteistä hyvää aikaan kaupunkilaisten ja kaupungissa liikkujien iloksi. Kävely, pyörä- ja joukkoliikenne ovat parhaita tapoja kaupungissa kulkemiseen”, HSL:n johtava liikkumisen ohjauksen asiantuntija Tarja Jääskeläinen kertoo.

Kaupunkipyörän käyttäjäksi rekisteröidytään etukäteen osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Lisäksi viidellä asemalla on maksupääte, jolla voi rekisteröityä paikan päällä. Koko kaudeksi on tällä kaudella rekisteröitynyt yli 10 000 polkijaa. Päiväksi rekisteröityneitä on reilut 10 000 ja viikoksi yli 2 000.

Suosituimmat asemat ovat olleet Itämerentori, Töölönlahdenkatu, Kampin metroasema, Ooppera ja Baana. Pyörien käyttöaste on ollut korkealla tasolla, kullakin pyörällä on tehty viidestä kuuteen matkaa päivittäin.

Kaikkiin kausiin, niin päivään, viikkoon kuin koko kauteen, sisältyy korkeintaan puoli tuntia maksutonta pyöräilyaikaa kerrallaan. Jos se ylittyy, käyttäjältä peritään pieni lisämaksu, joka kasvaa puolen tunnin välein.

Käyttöaikarajoituksissa on ilmennyt jonkin verran epäselvyyttä erityisesti päiväkäyttäjien kohdalla. Käyttöajoista ja maksuista kerrotaan palvelun nettisivuilla ja käyttöehdoissa. Niihin liittyvää viestintää tullaan tarkentamaan jatkossa.

Syys-lokakuussa loppukaudeksi sai rekisteröityä normaalia edullisempaan hintaan, 15 eurolla. Aiemmin koko kausi maksoi 25 euroa. Rekisteröitymismaksu päiväksi on ollut 5 euroa ja viikoksi 10 euroa. Rekisteröitymis- ja käyttömaksuista on kertynyt HKL:lle yli 400 000 euroa. HKL:n johtokunta päättää seuraavan kauden maksuista talven aikana.

Lokakuun puolivälissä otettiin koekäyttöön uusi toiminto, jossa kaupunkipyörän voi palauttaa täydelle asemalle. Jos pyöräasema on täynnä, pyörän voi palauttaa sen välittömään läheisyyteen vaijerilla lukittuna. Palautuksen kanssa tulee olla tarkkana, että se tapahtuu oikein eli näyttöön tulee valittavaksi Palautus, ettei pyörä jää vahingossa taukolukitukseen.

HKL toteutti kesän aikana asiakastutkimuksen, jonka mukaan kaupunkipyörät ovat osa arjen liikkumista ja helpottavat ja nopeuttavat matkantekoa. Useimmat vastaajista kertoivat käyttävänsä pyöriä vapaa-ajan matkoilla, yli puolet myös työmatkoilla. 60 prosenttia käyttäjistä yhdisti matkallaan säännöllisesti kaupunkipyörät muuhun joukkoliikenteeseen. Myös muut joukkoliikennevälineet ovat kaupunkipyörien avulla nopeammin saavutettavissa, ilman omaa polkupyörää.

Suurin osa käyttäjistä kertoi ajavansa kaupunkipyörällä yhdestä viiteen kertaan viikossa. Useimmat antoivat kaupunkipyöräpalvelun eri osille arvosanaksi neljä, kun käytössä oli viisiportainen arvosana-asteikko, jossa viisi oli paras arvosana.

Ensi kesän laajentumisvaiheen suunnittelu on käynnissä. Asukkaat saivat kesän aikana ottaa kantaa tulevien pyöräasemien paikkoihin karttakyselyssä. Vastauksia tuli yli 1 100. Erityisesti juna-asemat kuten Pasila ja Käpylä sekä niille vievien oikoreittien hyödyntäminen nousivat esiin kyselyssä. Suosittuja asemanpaikkoja oli erityisesti Hernesaaren rannassa, Punavuoressa ja Merihaassa.

Kaupunkipyöräasemien sekä pyörien määrä kolminkertaistuu ja palvelu tulee useampien saataville ja hyödyksi. Pyöräverkoston laajeneminen parantaa myös joukkoliikenteen palvelutasoa ja saavutettavuutta.

”Palvelun käyttäjämäärien odotetaan nousevan entisestään merkittävästi, kun käyttöalue ulottuu uudenlaisille alueille ja mahdollistaa pidemmätkin matkat”, HKL:n projektipäällikkö Samuli Mäkinen toteaa.

Helsingin kaupunkipyöräpalvelu avattiin toukokuussa 2016. Tänä vuonna käytössä on ollut 500 pyörää ja 49 pyöräasemaa. Ensi vuonna palvelu kasvaa 1 500 pyörän ja 150 aseman laajuiseksi.

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä Helsingin kantakaupungissa liikkuville ja ne toimivat osana joukkoliikenteen matkaketjua tukien kestävää liikkumista.

Kaupunkipyöräpalvelusta vastaa HKL. Palvelua ylläpitää CityBike Finland. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa Clear Channel ja pyörien pääyhteistyökumppani on HOK Elanto.

HSL vastaa kaupunkipyörien verkkosivustosta hsl.fi/kaupunkipyörät, Reittioppaan kaupunkipyörätoiminnallisuuksista sekä palvelun markkinoinnista.

About Author