land-van-fietsen

Pyöräily on lyhyillä matkoilla nopein, kätevin ja edullisin kulkumuoto. Pyöräily on myös hauskaa ja virkistävää.

Kuopiossa halutaan kartoittaa asukkaiden mielipiteitä kaupunkipyöräjärjestelmästä, sen pyöräasemien sijoittelusta sekä suosituimmista pyöräilyreiteistä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään Kuopion kaupunkipyöräjärjestelmän suunnittelussa ja siihen liittyvässä päätöksenteossa.

Kysely on avoinna 6.10 saakka: https://query.eharava.fi/2149 Linkki löytyy myös kaupungin nettisivulta.

Kaupunkipyöräjärjestelmä on kaupunkialueella toimiva palvelu, joka perustuu helposti lainattaviin tai vuokrattaviin yhteiskäyttöpyöriin. Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu selkeästi tunnistettavista polkupyöristä ja niitä varten tehdyistä pyöräasemista. Pyörät säilytetään lukittuina, ja niiden käyttöönotto edellyttää käyttäjän tunnistusta. Tähän modernit kaupunkipyöräjärjestelmät hyödyntävät viimeistä teknologiaa mm. GPS-paikannuksesta luottokorttirekisteröintiin ja älypuhelinsovelluksiin. Käyttöönotetun pyörän voi palauttaa mille tahansa järjestelmään kuuluvalle pyöräasemalle. Näin myös yksisuuntaisten matkojen tekeminen on mahdollista. Kaupunkipyöräjärjestelmän ylläpitäjät varmistavat, että pyörät ovat aina parhaassa mahdollisessa käyttökunnossa ja niitä on riittävästi saatavilla.

Perinteisestä pyörävuokrauksesta poiketen kaupunkipyöriä käytetään ensisijaisesti lyhyisiin matkoihin kaupunkialueella. Ne liitetään usein osaksi julkisen liikenteen palveluita ja mahdollistetaan ns. ovelta ovelle liikkuminen.  Kuka tahansa voi hankkia pyörien käyttöoikeuden edullisesti, tai käyttöoikeus voidaan sisällyttää osaksi joukkoliikenteen matkakortteja. Tärkeintä on käyttäjien luotettava tunnistaminen. Näin pyörien käyttökustannukset ovat hyvin alhaiset.

Käyttöoikeus voidaan hankkia kerralla esim. päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Käyttöoikeus mahdollistaa pyörien lyhytaikaisen käytön (esim. 30 min) ilman lisäkorvausta. Tällä varmistetaan, että pyöriä käytetään ensisijaisesti liikkumiseen eivätkä ne seiso käyttämättöminä pyöräasemien ulkopuolella. Pientä lisämaksua vastaan pyörää voi kerralla käyttää pidempäänkin.

Kaupunkipyöräjärjestelmiä on toteutettu useissa Euroopan maissa ja niitä ollaan nostamassa järjestelmällisesti esille Suomen kaupunkien liikennestrategioissa ja liikennejärjestelmäsuunnitelmissa. Helsingissä suurta suosiota nauttivat kaupunkipyörät otettiin käyttöön vuonna 2016, minkä jälkeen järjestelmää on laajennettu aktiivisesti. Helsingin kokemusten innoittamana useat suomalaiset kaupungit selvittävät nyt mahdollisuuksia omien kaupunkipyöräjärjestelmien toteuttamiseen. Voit tutustua Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmään lyhyen esittelyvideon<https://www.youtube.com/watch?v=rMfGU65Zk5I> avulla.

Alustavan suunnitelman mukaan myös Kuopioon toteutetaan lähivuosina keskustan ja Savilahden alueen kattava kaupunkipyöräjärjestelmä.

Suunnitelmaa viedään eteenpäin kaupungin eri virastojen yhteistyönä, ja se pyritään saamaan valmiiksi vuodenvaihteessa 2017-2018. Päätös Kuopion kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamisesta ja toteutuksen laajuudesta tehdään syksyn 2017 aikana.

About Author