Helsingistä maailman johtava pyöräilykaupunki? Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöluvut esitellään VeloFinlandissa

idxjxisorlutrsrl9arz

Kaupunkipyörien lainaukset asemittain vuonna 2017: suosituimmissa pisteissä lainauksia oli yli 33 000 tänä vuonna

Sweco oli mukana Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän suunnittelussa, ja ensimmäisiä käyttökokemuksia tutkitaan ja analysoidaan nyt kaupunkisuunnittelun asiantuntijan lopputyössä. Alustavia tuloksia esitellään VeloFinland-tapahtumassa Tampereella.

Swecon kaupunkisuunnittelija Mikko Raniselle kaupunkipyöräily on monella tavalla lähellä sydäntä.

”Osallistuminen Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän suunnitteluun innosti minut tekemään aiheesta myös graduni. Haluan tehdä kaupungeista parempia, elävämpiä ja kestävämpiä. Pikkuhiljaa olen uskaltautunut myös lisäämään omaa pyöräilyäni Helsingin keskustassa, ja tällä hetkellä pyöräilen omalla tai kaupunkipyörällä päivittäin.”

Miten kaupunkipyöriä käytetään Helsingissä?

Ranisen tutkimuksessa analysoidaan, miten Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä toimii ja kuinka sitä on käytetty.

”Tarkoitus on etsiä säännönmukaisuuksia ja selvittää pyörien käytön vuorokausijakauma ja eri asemien käyttörakenne. Tiettyä asemaa saatetaan käyttää esimerkiksi pääasiassa aamuisin.”

Seuraavaksi etsitään vastausta kysymykseen, miksi kaupunkipyöriä käytetään tietyllä tavalla.

”Kansainvälisten tutkimusten perusteella voi olettaa, että pyörien käytössä näkyy alueellista kasautumista esimerkiksi asuntojen, työpaikkojen ja julkisen liikenteen solmukohtien mukaan. Tulosten perusteella kuitenkin selviää, miten pyöriä käytetään erilaisissa ympäristöissä Helsingissä, mikä auttaa kehittämään kaupunkipyöräjärjestelmää tulevaisuudessa.”

Helsinki parhaiden pyöräilykaupunkien joukossa

Helsingin kaupunkipyörien käyttökokemukset ovat yllättäneet kaikki – myös pyöräilymaana tunnetussa Hollannissa.

”Kööpenhaminassa pyöräillään työmatkoista jo 50–60 prosenttia, ja kaupungissa on jopa pyöräruuhkia, mutta silti Helsingissä on tehty jotakin, mikä on saanut hollantilaiset kollegamme hämmästymään”, Raninen kertoo ilahtuneena.

”Kaupunkipyöräily on ylittänyt kaikki odotukset, ja parhaimpina päivinä tiettyä pyörää käytetään yli 10 kertaa. Keskiarvo kesäsesonkina on 8–9 matkaa per pyörä, kun esimerkiksi New Yorkissa, jossa on toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä, päästään vain 5–6 matkaan.”

Tulevaisuuden kaupungeissa pyöräillään yhä enenevässä määrin.

”Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi, samoin kaupunkien tiivistyminen. Siksi myös kaupunkiliikenne on murroksessa. Lisääntyvän ihmismäärän liikkumiseen on keksittävä uusia tapoja, kuten liikkumisvälineiden yhteiskäyttöä. Pyöräily on ympäristöystävällisin, nopein ja terveellisin tapa liikkua, mikä tekee siitä tulevaisuuden kaupungeissa aivan keskeisen”, Raninen jatkaa.

Vihreiden varapuheenjohtaja on innokas pyöräilijä

Vihreiden varapuheenjohtaja, tutkija ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Maria Ohisalo harrastaa avopuolisonsa kanssa maantie- ja cyclocross-pyöräilyä – ja kaupunkipyöräilyä.

”Minulla ei ole edes ajokorttia, vaan kuljen kaupungissa kävellen, pyörällä ja julkisilla. Kaupunkipyörät ovat minulle kuitenkin enemmän kuin liikkumismuoto. Ne kuvastavat osaltaan Helsingin kasvua mielenkiintoiseksi ja toimivaksi kaupungiksi, jossa on tilaa liikkua eri tavoilla. Kaupunkipyörällä on nopeaa, helppoa ja edullista edetä lyhyitä välejä, liikkua saman päivän aikana eri puolilla kaupunkia ja jatkaa esimerkiksi metromatkaa.”

Toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä on Ohisalosta tärkeä osa kaupunkisuunnittelua.

”Olen keskustellut kaupunkipyöristä eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa, ja pyöriä tuntuvat käyttävän niin turistit, paikalliset kuin kaupunkiin työn puolesta saapuvat. Kaupunkipyöräily onkin hyvä keino vähentää ruuhkia ja parantaa ilmanlaatua. Lähellä sijaitseva kaupunkipyöräparkki voi myös nostaa asunnon arvoa siinä missä bussi- tai metropysäkki.”

Ohisalo uskoo, että kaupunkipyörät houkuttelevat yhä useampia ihmisiä siirtymään yksityisauton ratista pyörän selkään.

”Kaupunkipyörien käyttö laskee yksityisautoilijan liikkumiskustannuksia ja lisää hyvinvointia. Onhan liikunta keskeinen keino parantaa työssäjaksamista. Työnantajien kannattaisikin ehkä tarjota työntekijöilleen kaupunkipyöräetua!”

VeloFinland järjestetään Tampereella 13.–15. lokakuuta. Pyöräliiton organisoima kävely- ja pyöräliikennesuunnittelun seminaari kokoaa yhteen kestävän liikkumisen ammattilaisia eri puolilta Suomea ja maailmaa. Vuoden 2017 teema on Elinvoimaiset kaupungit. Ranisen puheenvuoro on VeloFinlandin Muuttuvat kaupungit -seminaariosassa.

About Author