Pyöräile turvallisesti talvellakin

9501217108_4e7b50adad_k1.134457

Pyöräilijän on tärkeä huolehtia näkyvyydestään valoin ja heijastimin. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Talvi ei ole syy jättää pyörää talliin. Pyöräilijän on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota näkyvyyteen sekä varusteisiin, jotta fillarointi sujuu turvallisesti kylmissä ja liukkaissa keleissä.

Pyöräily talvella ei vaadi ihmeitä, mutta tiettyjä asioita on syytä huomioida. Talvikeleihin sopiva kunnollinen pyörä varusteineen, lämmin vaatetus ja oman näkyvyyden varmistaminen turvaavat talvipyöräilijän kulkua. Rauhallinen ja ennakoiva ajotapa auttaa pysymään pystyssä, sillä tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen.

Moni pyöräilee työmatkansa tai osan siitä kesäisin, mutta tapaa voi aivan hyvin jatkaa talvellakin. Nastarenkaat tuovat tarpeellista lisäpitoa, sillä liukasta on varsinkin silloin, kun lämpötila sahaa nollan tuntumassa.

”Äkilliset ohjausliikkeet voivat viedä pyörän luisuun. Esimerkiksi risteykset ja autoteiden ylityskohdat voivat olla yllättävän liukkaita. Siksi ennakoiva ajotyyli ja oikean nopeuden valinta korostuvat ”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pimeällä näkyvyys ei ole sama kuin valoisan aikaan ajettaessa. Omasta näkyvyydestä on tärkeä huolehtia valoin ja heijastimin. Muita varusteita valitessa kannattaa huomioida, että värikäs erottuu paremmin kuin tumma vaatetus.

”Kypärää on muistettava käyttää talvellakin – varsinkin kun kaatumisriskikin on suurempi”, opastaa Piippa.

Väylien parempi kunnossapito lisäisi talvipyöräilyä

Liikenneturvan vuonna 2017 toteuttaman kyselyn* mukaan lähes joka kolmas suomalainen pyöräilisi talvella enemmän, jos talvikunnossapito pyöräväylillä paranisi. Jos väylät ovat vaarallisen huonossa kunnossa, voi pyöräilijälle olla turvallisempaa kulkea ajoradalla. Tämä kuitenkin hiertää monia: peräti 72 prosenttia kyselyyn vastanneista raportoi ärsyyntyvänsä, jos pyöräilijä ajaa autotiellä, vaikka vieressä olisi pyörätie.

”Usein pyörätie on talvisin jäisempi kuin ajorata ja jopa röpelöinen, mikä tekee sillä pyöräilemisen hankalaksi ja vaaralliseksikin. Muiden tienkäyttäjien olisi syytä muistaa, että harva pyöräilijä ajaa kiusallaan ajoradalla. Kyse on useimmiten siitä, että hän kokee sen turvallisemmaksi vaihtoehdoksi itselleen ja muille”, huomauttaa Piippa.

Muista ainakin nämä talvipyöräilyssä:

  • Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita.
  • Nastarenkaat lisäävät pitoa myös pyörässä.
  • Käytä kypärää – kaatumisriskikin on kesää suurempi.
  • Muista etuvalo pimeällä ajettaessa – suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen. Käytä lisäksi heijastimia tai heijastinliiviä.

 

*Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi 1035 suomalaista. Aineisto kerättiin toukokuussa 2017.

About Author