Pyöräliiton valoisa Pyöräilytalvi-viikko käynnistyi: Valotapahtumia 25 paikkakunnalla 12.–18.11.2018

snow-79517_1280

Pyöräliitto kampanjoi tänään alkaneella #Pyöräilytalvi-tapahtumaviikolla turvallisen ja sujuvan pyöräliikenteen puolesta jakamalla yhteistyökumppaneineen valottomille pyöräilijöille LED-valoja.

Kampanjan tapahtumissa 25 paikkakunnalla paikalliset vapaaehtoiset jakavat ympäri maata 12.–18.11.2018 yhteensä 5000 LED-valoa ohikulkeville valottomille pyöräilijöille. Kampanjan pääviestit on koottu “Pyöräillen talvella” –esitteeseen, joita jaetaan tapahtumien yhteydessä.

Jakamalla valoja suomalaiset arkipyöräilyä edistävät järjestöt haluavat kantaa kortensa kekoon ja parantaa liikenneturvallisuutta konkreettisin keinoin. Tuomalla esiin pyöräilyä valoisasti esille marraskuun harmaudesta huolimatta palkitaan ja kiitetään aktiivisen liikkumistavan valinneita ihmisiä.

”Syksyllä ja talvella pyörällä liikkuessa on erityisen tärkeää huolehtia asianmukaisesta valaistuksesta. Eteen valkeaa ja taakse punaista valoa. Myös ennakoinnin ja tilannetajun tarve korostuvat, kuten liikenteessä aina. Kaikkien tielläliikkujien on tärkeä huomioida, että syksyn ja talven pimeydessäkin kaduilla ja teillä liikutaan myös pyörällä. Liukkaudesta johtuen kaikkien on syytä myös huolehtia yhteisesti, että nopeudet pysyvät turvallisina,”Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo valottaa.

Kaupungit mukana kampanjoimassa

Ilmaston lämmetessä kunnilta kaivataan entistä vahvempaa panosta pyöräliikenteen väylien ympärivuotiseen kunnossapitoon ja talvikunnossapidon menetelmien kehittämistä. Hyvää esimerkkiä ovat näyttäneet mm. Helsinki ja Turku, jotka ovat jo ottaneet väylien harjasuolauksen käyttöön.

Ilman kuntien panosta pyöräliikenteen ympärivuotisten edellytysten varmistaminen jäisi pelkästään innokkaiden vapaaehtoisten varaan. Vuonna 2018 kampanjaan osallistuukin 14 suomalaista kaupunkia: Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kouvola, Kuopio, Lahti, Oulu, Porvoo, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Pyöräliiton hallituksen jäsen Janne Takala haluaisi luopua koko pyöräilykausi-sanasta: “Pyörällä liikkuminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina, aivan kuten kävelykin”, Takala toteaa.

#Pyöräilytalvi-kampanja antaa myös tavallisille ihmisille sosiaalisessa mediassa välineitä osallistua kampanjaan ja kertoa kokemusasiantuntijoina oman näkemyksensä. Kampanjaan voi osallistua julkaisemalla Instagramissa pyöräilyaiheisen valokuvan. Pyöräliitto palkitsee parhaan kuvan ottajan perjantaina 16.11. Pelagon polkupyörällä. Voittaja valitaan Instagramissa tunnisteella #pyöräilytalvijulkaistujen kuvien joukosta.

Kampanja pähkinänkuoressa

1. Valaistaan pyöräilijät tapahtumien avulla:

Tempaistaan 12.–18.11. pyöräilyn puolesta jakamalla valottomille pyöräilijöille LED-valoja 25 paikkakunnalla ympäri maata.

2. Haastetaan media kertomaan pyöräliikenteestä: Nostetaan pyöräliikenteen ympärivuotisuuden teemaa kätevästi ja ymmärrettävästi esimerkiksi Pyöräillen talvella -esitteen avulla.

3. Houkutellaan ihmisiä osallistumaan Instagram-kuvakilpailuun: Houkutellaan ihmiset osallistumaan kampanjaan kuvakisan kautta ja jakamaan omat kokemuksensa ympärivuotisesta pyöräilystä. Palkintona Pelagon polkupyörä.

 

About Author