Suomalaisten innovaatio löi läpi Norjassa – Osloon tuhat leasing-sähköpyörää

azavac-pyo-cc-88ra-cc-88

Norja on paitsi sähköautoilun, myös sähköpyöräilyn luvattu maa. Finnish Electric Bike Factory Oy on sopinut tuhannen sähköpyörän toimittamisesta Oslossa sijaitseville yrityksille. Kyseessä on kaksi kolmen vuoden leasing-sopimusta, joiden arvo on yhteensä 5,4 miljoonaa euroa. 

“Tämä on meille iso saavutus ja ensimmäinen virstanpylväs”, iloitsee tänä syksynä toimintansa aloittaneen yrityksen toimitusjohtaja Arttu Ahlsten.

Maanantaina neuvotellut sopimukset allekirjoitetaan Oslossa kahden viikon kuluttua. 

Suomalaisyrityksen konseptiin kuuluu sähköpyörien tarjoaminen yrityksille ja yhteisöille täyden huoltopalvelun leasing-sopimuksella. Yrityksen Azavac-merkkiset pyörät tarkastetaan ja koeajetaan Espoossa.

Sinänsä ei ole yllätys, että yrityksen ensimmäinen suuri tilaus tulee juuri Norjasta. Maa on toiminut edelläkävijänä muun muassa sähköautoilun lisäämisessä ja Norjassa onkin tällä hetkellä maailman eniten sähköautoja asukasta kohti. Myös sähköpyöräily on kasvava markkina maassa, jossa tavallisen pyöräilyn suosiota verottavat jyrkät maaston vaihtelut. Oslo teki vuonna 2015 päätöksen autottomasta keskustasta ja on tukenut yksityisten ihmisten sähköpyörän hankintaa.

“Norjassa nähdään sähköpyöräilyn hyödyt ja halutaan opettaa ihmiset ottamaan kulkumuoto omakseen”, sanoo Finnish Electric Bike Factoryn yhteistyökumppani, pitkän linjan norjalaispoliitikko Steinar Bastesen. Bastesen on toiminut Norjassa voimakkaasti ympäristöarvojen puolestapuhujana.

Visio eurooppalaisesta sähköpyörästä

Politiikassa vuosikymmeniä vaikuttanut ja muun muassa Norjan parlamentin jäsenenä toiminut Steinar Bastesen on ollut suomalaisyritykselle korvaamaton apu suhteiden luomisessa norjalaiskumppaneihin. Bastesenin ja Arttu Ahlstenin mielestä Suomi ja Norja voisivat tehdä alalla laajempaakin yhteistyötä. Tällä hetkellä suurin osa eurooppalaisten sähköpyöristä tehdään Kiinassa, vaikka tarvittavaa osaamista löytyisi Pohjolastakin. 

“Saataisiinko Norjan ja Suomen yhteistyöllä aikaan eurooppalainen pyörä, johon tulisi mukaan suomalaista älytekniikkaa?” Ahlsten visioi.

About Author