Pelago Bicycles: 10 vuotta uutta suomalaista pyöräsuunnittelua

vuoden_arkipyora_pelago

Vuonna 2009 perustettu kotimainen polkupyörävalmistaja Pelago Bicycles täyttää tänä keväänä 10 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi yritys tekee sarjan yhteistyöprojekteja eri brändien kanssa. Mukana on mm. Pure Waste, Carhartt WIP, Makia, Vimma, Samuji ja Ass Savers. Yhteistyömallistoilla on haluttu nostaa esille kumppaneita, jotka ovat olleet merkittävä osa yrityksen tarinaa. Mukana on myös pari uutta tuttavuutta. Lisäksi Pelago pistää pystyyn pop up -kaupan Pariisin keskustaan toukokuussa. Pop up järjestetään yhdessä paikallisen Steel Cycle Cafen kanssa.

Juuret Helsingissä, pyörät rullaavat maailmalla 

Veljesten perustama Pelago on kasvanut alkuvuosien kahden hengen pajasta toistakymmentä henkeä työllistäväksi vientiyritykseksi. Tuotteista noin kaksi kolmesta menee vientiin. Jälleenmyyjiä on Euroopassa ja Japanissa, mutta suomalainen pyörämerkki on vakiinnuttanut asemansa laadukkaana kaupunkipyöränä etenkin Tanskassa ja Saksassa. Ylpeitä tekijät ovat myös siitä, kuinka Pelagoilla on poljettu ympäri maailmaa Venäjän ja Kiinan halki, Amerikoiden läpi ja mm. Australian ympäri.

Vuosien aikana tuotemallisto on kasvanut, ja valikoimaan kuuluu kaupunki- ja retkipyörien lisäksi yhä suositumpia pyöräilyvarusteita sekä pyöräilyyn soveltuvia vaatteita.

Kestävää tulevaisuutta

Kymmenessä vuodessa myös pyöräala on muuttunut. Pyöräilyn suosio liikennemuotona on lisääntynyt kaupungeissa, infrastruktuuriin panostetaan ja pyörien tekniikka kehittyy jatkuvasti.

“Ala on kaikkea muuta kuin nähty”, kertoo Timo Hyppönen, toinen yrityksen perustajista. “Nyt on hyvä hetki kiittää meitä tukeneita ihmisiä, mutta suunnitelmat ovat jo tulevassa. Pohdimme minkälaisen pyöräfirman perustaisimme, jos aloittaisimmekin vasta tänä vuonna. Mikä on muuttunut, mikä ei? Minkälaisia liikkumisen ratkaisuja kaupunkilaiset tarvitsevat nyt?”

Tuotteiden suunnittelussa samat pääperiaatteet pätevät yhä, ja jokaiselta tuotteelta vaaditaan kauneutta, kestävyyttä ja käytettävyyttä.

“Pelagon ydinidea on entistä ajankohtaisempi. Laadun ja kestävyyden merkitys tuntuu korostuvan entisestään, ympäristöstä ja eettisyydestä puhumattakaan. Pelagolla käyttäjälähtöinen suunnittelu on avainasemassa, tuotteet tulevat suoraan pyöräilijöiltä pyöräilijöille”, Hyppönen kuvailee.

www.pelagobicycles.com

About Author