Lappeenrantaan tulee kesällä kaupunkipyöriä – kysely pysäkkipaikoista on avattu

kaakau-kaupunkipyorat

Lappeenrantaan tulee ensi kesänä kaupunkipyöriä, jotka sijoittuvat ympäri kaupunkia. Kyseessä on kännykkäsovelluksella käytettävä polkupyörien vuokrausjärjestelmä. Kaupunkipyöräkausi on kesäkuusta lokakuun loppuun.

Tarkoituksena on edistää kaupungissa kiertotaloutta, kestävää liikkumista sekä helpottaa asukkaiden arkea, kertoo ilmastokoordinaattori Petri Kero Lappeenrannan kaupungin Greenreality palveluista.

− Pyörät ovat mainio lisä helpottamaan työmatkaliikkumista tai arkipäivän yllätyksistä joustavasti selviämistä.

Lappeenrannan kaupungin järjestämän kilpailutuksen kaupunkipyöristä voitti kymenlaaksolainen KaaKau Oy, jonka pyöriä löytyy muun muassa Kotkasta ja Kouvolasta. Kaupunki on tehnyt kahden vuoden sopimuksen 60 kaupunkipyörästä yrityksen kanssa. KaaKaun palvelumuotoilija Antti Lääperi on mielissään sopimuksesta.

− Olen kotoisin Etelä-Karjalasta ja on mahtavaa päästä tuomaan kaupunkipyörämme kotikonnuille. Tämä on meille myös ensimmäinen monivuotinen sopimus pyöräjärjestelmästä kaupungin kanssa, joten pääsemme nyt parantamaan palveluamme pitkällä tähtäimellä.

Samalla vuokrausjärjestelmällä toimivia pyöriä ympäri maailman samaan hintaan

Kaupunkipyörän saa käyttöön Donkey Republic -sovelluksen avulla, joka löytyy sekä Android- että iOS -laitteille. Sovelluksella avataan ja lukitaan pyörien älylukkoja. Pyörillä voi ajaa missä tahansa ja ne voidaan lukita missä tahansa. Pyörävuokran aloittaminen ja lopettaminen tulee kuitenkin tehdä kaupunkipyöräasemilla. Sovelluksen käyttö vaatii sähköpostiosoitteen sekä maksukortin liittämisen palveluun.

Pyörävuokrauksen kertahinnat alkavat alle eurosta, mutta pyörän voi vuokrata myös useaksi päiväksi. Paljon ajaville, esimerkiksi päivittäiseen työmatkapyöräilyyn, on tarjolla 15 euron kuukausijäsenyys, jolla saa alle 12 tuntiakestäviä vuokrauksia rajattomasti. Kuukausijäsenyydellä saa käyttää KaaKaun pyörien lisäksi kaikkia Donkey Republicin järjestelmällä toimivia pyöriä ympäri maailman samaan hintaan. Esimerkiksi Lappeenrannasta Berliiniin tai Budapestiin lentävät löytävät kohdekaupungeista tuttuja pyöriä.
Kysely pysäkkipaikoista asukkaille

Lappeenrannan kaupungin 60 pyörää sijoitetaan polkupyöräpysäkeille ympäri kaupunkia, mahdollisesti jopa 20 eri paikkaan. Pysäkkien sijoituspaikoista on avattu kysely osoitteessa https://app.maptionnaire.com/fi/6102/ . Kysely on avoinna ainakin huhtikuun loppuun. Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö ovat myös omalta osaltaan ottamassa pyörävuokrausjärjestelmän käyttöön, joten pyöriä löytyy pian monesta paikasta kaupunkia.

About Author