Sähköpyörien suosio kasvaa myös varkaiden keskuudessa

53545dfd-1661-4f21-8d16-641902366ea8-w_576_h_2000

Varastettujen polkupyörien kappalemäärät kääntyivät viime vuonna laskuun. Vakuutuksesta korvattujen pyörien yhteenlaskettu arvo sen sijaan nousi. Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija arvioi, että korvausmäärän kasvu johtuu ainakin osittain sähköpyöristä.

Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna noin 16 900 varastettua polkupyörää. Vuotta aikaisemmin luku oli noin 17 700. Vakuutuksesta korvattujen pyörien yhteenlaskettu arvo on 7,6 miljoonaa euroa. Edellisvuonna arvo oli 6,7 miljoonaa.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen sanoo, että noin 2 prosenttia varastetuista pyöristä oli sähköpyöriä. Aiemmilta vuosilta sähköpyörien osuutta ei ole saatavilla.

”Kallein varastettu menopeli oli arvoltaan lähes 6 500 euroa. Rosvot ovat oppineet valitsemaan kohteensa tarkkaan.”

Sähköpyörä on varkaalle houkutteleva kohde, sillä ne ovat perusfillareita reilusti kalliimpia. Laadukkaan sähköpyörän hinnat lähtevät 1 500 eurosta. Sekä sähköpyörä että tavallinen kannattaa aina pysäköitäessä kahlita kiinteään esineeseen ja lukita kahdella lukolla.

“Runkolukko estää pyörällä ajamisen. Kaarilukolla kiinnitettyä pyörää taas ei voi napata olalle ja kantaa pois”, Pänkäläinen sanoo.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna ???? varastettua pyörää. Luku on sangen lähellä vakuutusyhtiöiden korvaamien pyörien määrää. Valtaosa varastetuista pyöristä on siis korvattu. Aina varkaudesta ei tosin ilmoiteta poliisillekaan.

“Kaikki varkaudet pitäisi aina ilmoittaa poliisille, vaikkei haluaisikaan korvauksia. Siten saataisiin tarkempia tietoja pyörävarkauksista, mikä helpottaisi niiden selvittämistä”, Pänkäläinen muistuttaa.

Pänkäläinen muistuttaa, että pyörä kannattaa lukita huolellisesti, vaikka vakuutukset olisivatkin kunnossa.

”Vakuutus korvaa kyllä muttei tuo varastettua pyörää välittömästi takaisin. Ajokausi katkeaa ikävästi, jos fillari lähtee rosvojen matkaan”, Pänkäläinen summaa.

Lukitsemisen lisäksi pyörässä olevat yksilölliset tunnistetiedot kannattaa ottaa talteen. Lisäksi itse pyörä kannattaa valokuvata, niin takaisinsaannin mahdollisuus kasvaa.

About Author