Talvipyöräily on nastaa, kokeile vaikka

9501217108_60ccb5da5e_c

Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Talvi haastaa pyörällä liikkuvan, mutta haasteet selätetään asianmukaisilla varusteilla, rauhallisella ajotavalla ja oman näkyvyyden varmistamisella. Oikeilla varusteilla ja asenteella talvikeleilläkin pyöräilystä pystyy nauttimaan. Säännöllinen ympärivuotinen pyöräily edistää myös erinomaisesti kuntoa ja terveyttä.

Talvipyöräily yleistyy vauhdilla ja yhä useampi jatkaa pyöräilykautta myös talvella. Pyörällä liikkuessa saa hoidettua päivittäisen kuntoilun ja välttyy samalla ruuhkilta tai auton lasien raaputtamiselta. Talvipyöräilyn onnistumisessa avainasemassa on sekä polkupyörän että polkijan oikeanlainen varustus.

Valot ja heijastimet varmistavat näkyvyyden

Pyörän valot ja heijastimet on pidettävä puhtaina ja omaa näkyvyyttään pyöräilijä voi parantaa ajoasuun ja kypärään kiinnitetyillä heijastimilla tai huomioliivillä. Valojen ja heijastimien ohella kirkasvärinen ajoasu tai värikäs kypärä helpottavat pyöräilijän näkymistä hämärän ja pimeän aikana muille liikenteessä liikkujille.

Pyörässä on oltava etuvalo pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Punainen takavalo tulee pakolliseksi varusteeksi 1.6.2020 alkaen ja sitä on suositeltavaa käyttää jo ennen sitä. Pyörään kiinnitetyn valaisimen sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua.

Liukkailla keskeistä on ennakointi ja nastarenkaat, kääntymisestä kerrotaan suuntamerkillä

Liukkaiden kelien kausi jatkuu Suomessa lokakuusta huhtikuuhun ja niinpä liukkaus voi yllättää myös pyöräilijän. Tavallisin talvipyöräilyonnettomuus onkin väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen. Liukkaalla tulisi välttää äkkinäisiä ajoliikkeitä, jotka voivat viedä pyörän helposti luisuun.

Talvella nastarenkaat lisäävät sekä turvallisuutta että pyörän hallittavuutta. Nastarenkaat kannattaa vaihtaa alle, kun yölämpötila painuu pakkasen puolelle ja nurmikko on aamulla kuurassa. Ainakin eturenkaan olisi hyvä olla nastoitettu, sillä tällöin pyörän ohjaus on vakaampaa. Takana nastarengas lisää vetopitoa sekä tehoa jarrutukseen. Myös kitkarenkaat, karkeakuvioiset tai syväuraiset renkaat sopivat talviajoon, mutta pitoa ne antavat lähinnä lumisella tiellä ajettaessa.

On hyvä muistaa, että suuntamerkin antovelvoite koskee myös pyöräilijää. Omista aikeista kertominen on etenkin talviolosuhteissa tärkeää, jotta toiminta ei tule muille tielläliikkujille yllätyksenä.

Sopivilla varusteilla kylmyyttä ja kosteutta vastaan

Pyöräilykypärän merkitys korostuu talvella liukkaudesta johtuvan suuremman kaatumisriskin takia. Kypärän alle mahtuva pipo tai kypärähuppu pitää pään ja otsan lämpimänä kypärän alla. Kerrospukeutuminen on tärkeää, jotta kehon saa pidettyä sopivan lämpimänä. Lämmin ja tuulen- sekä sateenpitävä vaatetus ehkäisee märkyydestä ja viimasta johtuvaa ajoepämukavuutta. Myös ajohanskojen ja jalkineiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta sormet ja varpaat pysyvät lämpiminä, eivätkä kohmetu kesken matkan.

Talven tulo ei tarkoita, että täytyisi lopettaa pyörällä liikkuminen

Jos kodista löytyy tavallinen polkupyörä ja vaatekaapista talvikelissä ulkoiluun sopivat asusteet, niin lähtökohdat talvella pyöräilyyn on jo olemassa. Talvella pyöräillessä täytyy ottaa huomioon vallitseva ajokeli etenkin haastavammissa kohdissa ja se, ettei liikkuminen ole aivan yhtä nopeaa kuin kesällä.

– Oikealla asenteella ja varustuksella pyöräileminen läpi talven ei ole sen erikoisempaa kuin kesäkelissäkään, vaan edelleen normaali kätevä tapa liikkua paikasta toiseen. Suosittelen kokeilemaan talvipyöräilyä, vaikka pienissäkin erissä, toteaa liikennejärjestelmäasiantuntija Juha Korhonen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Vinkit turvalliseen talvipyöräilyyn:

  • Vaihda nastarenkaat ja huolla pyöräsi.
  • Varmista näkyvyytesi ja käytä kypärää.
  • Panosta ennakoivaan ajotapaan ja muista näyttää suuntamerkkiä.
  • Valitse varusteet kelin mukaan – suosi kerrospukeutumista.
  • Rentouta hartiat
  • Nauti talvesta!

Lähteet

Väylävirasto, Elämäsimoottori.fi

Liikenneturva, Talvipyöräily

Pyöräilykuntien verkosto, Talvella pyöräily

About Author