Äänekosken kaupungin fillariviikko 5.-11.9.2022: Pyörästä on moneksi

Äänekosken kaupungin fillariviikko 5.-11.9.2022: Pyörästä on moneksi

Äänekosken kaupungin fillariviikkoa vietetään 5.-11.9.2022. Luvassa on monipuolista tekemistä kaikenikäisille. Fillariviikolla nostetaan esiin ajankohtaisia teemoja, joilla voi hakea pyöräilyn kipinää ja kokeilla uutta.

Pyörä, fillari, sykkeli, mankeli – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Polkupyörästä todella on moneksi. Se on kulkuväline paikasta A paikkaan B. Se on tehokas ja nivelystävällinen kuntoiluväline. Pyörällä voi temppuilla ja kokea maastossa vähän extremeä. Pyörän selässä myös suunnistetaan. Ja kyllä pyörän kyydissä on sitten kiva nauttia maisemista ja antaa tuulen tuivertaa kasvoilla.

Pyöräily ei ole vaan kevään ja kesän asia. Nykyvaatetuksella, valaistusratkaisuilla ja nastarenkailla pyöräily on entistä turvallisempaa myös syksyisin ja talvisin. Lisäksi sähköpyörä on tuonut työmatkapyöräilyyn uuden ulottuvuuden. Fillariviikolla on nostettu esiin ajankohtaisia teemoja, joilla voit hakea itsellesi pyöräilyn kipinää ja kokeilla uutta.

Ma 5.9. Pyöräile kouluun ja harrastamaan

Lapset kuljetetaan usein kouluun ja harrastuksiin autolla, vaikka matka ja reitti sallisivat lasten liikkua nämä välimatkat myös pyöräillen. Lasten liikuntasuosituksen mukaan kaikille 7−17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Tätä suositellaan yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää. Välimatkapyöräilyt ovat luonnollista liikkumista. Nyt on hyvä hetki myös tarkistaa, että pyörän valot ja lapsen heijastinasiat ovat kunnossa. Pilvisellä säällä illasta on hämärää jo ennen puolta kahdeksaa.

Ti 6.9. Riksapyöräilyä ja pyöräsuunnistusta

Sumiaisten Lions Club on lahjoittanut Sumiaiskodille riksapyörän, jolla kodin asukkaita ajelutetaan aina maanantaisin. Monille muille riksapyörä saattaa olla tuttu etelän lomamatkoilta. Nyt sinulla on mahdollisuus tulla kokeilemaan riksapyöräkyytiä Äänekoskelle klo 16-19 Liikuntatalon alatakapihalle. Mikäli sinua kiinnostaa riksapyöräily kuntoiluna, riksapyörän kuljettajalta voit kysellä myös perehdytyksestä tämän vempeleen ajamiseen.

Rasti E4 järjestää Liikuntatalon alatakapihalta pyöräsuunnistusta klo 17-19. Valittavana on kaksi eri mittaista reittiä (noin 5 ja 10 km). Päivällä myös koululaiset pääsevät kokeilemaan pyöräsuunnistusta. Mukaan voit ottaa muovikotelon karttaa varten. Jos sinulta löytyy piirongin laatikoista karttateline, siitä on apua. Ilmankin pärjää. Kaupunkiin sijoitetussa pyöräsuunnistuksessa harvemmin tarvitsee myöskään kompassia. Varmistathan, että pyöräsi jarrut ovat kunnossa!

Ke 7.9. Sähköpyöräpäivä

Sähköpyöräilyn etu on, että sillä voi vauhdista tinkimättä kulkea pidempiä ja mäkisempiä maastoja ilman yhtä suurta fyysistä ponnistelua kuin tavallisella pyörällä. Joidenkin tutkimusten mukaan tämä lisää pyöräilyn mukavuutta ja hauskuutta pyöräilijöiden näkökulmasta. Sähköpyörän hankinnan onkin todettu lisäävän pyöräilykertoja ja kilometrimääriä, sillä kynnys lähteä liikkeelle esimerkiksi kauppaan tai muille asioille voi sähköpyörän kanssa olla pienempi kuin tavallisella pyörällä. Sähköpyöräilijä saattaakin päivän mittaan tulla liikkuneeksi enemmän kuin tavallisen pyörän käyttäjä.

Sähköpyöräily sopii säädettävän rasitustasonsa vuoksi erityisen hyvin säännöllistä liikkumista aloitteleville ja huonompikuntoisille. Se myös rasittaa esimerkiksi polviniveliä vähemmän kuin tavallinen polkupyöräily, mikä tekee siitä hyvän liikkumismuodon myös polvivaivaisille ja ikääntyneille.

Äänekosken kaupungilla on yhteensä kahdeksan sähköpolkupyörää, joista osa on työntekijöillä työmatkapyörinä, osa on ollut kesän matkailijoiden käytössä ja kaikkien lainattavissa. Sähköpyöräpäivässä kuntalaisilla on mahdollisuus kokeilla sähköpyörää matalalla kynnyksellä. Kannattaa varata oma tunnin kokeiluaika etukäteen Liikuntatalon vahtimestareilta numerosta 040 356 4779. Olisiko tämä sinun seuraava juttusi!

To 8.9. Pyörän huoltopäivä ja maastopyöräretki

Jyväskylän pyöräilyseura JYPS on aktiivinen pyöräilyn edistäjä. Heillä on lonkeroita myös Äänekoskella oman pienen aktiiviporukan puitteissa. Yhdessä he opastavat polkupyörän huoltoasioita Äänemäen laskettelurinteen huoltorakennuksessa. Tämä pyöränhuoltopäivä on ilmainen, mutta etukäteen kannattaa ilmoittautua, sillä mukaan mahtuu 15 ensimmäistä. Katso jyps.fi -> Blogs -> Latest News.

Klo 16-19 välillä opetellaan pyörän kunnossapitämistä, säätämisen ja huoltamisen perusteita. Tilaisuudessa harjoitellaan esimerkiksi öljyämisiä, vaihteiden ja jarrujen säätämistä sekä renkaiden, sisäkumien ja muiden kuluvien osien vaihtamista. Kouluttajina toimivat JYPSin kokeneet mekaanikot. Huoltopäivä on osa Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella rahoittamaa JYPSin Pyörällä pääsee -hanketta.

Vaikka Äänemäki voi kuulostaa maastona haastavalta, maastopyöreittejä on usean tasoisia. Äänemäestä pääsee myös Kovalaan ja jatkamaan matkaa vaikkapa Paatelan kautta Suolahden pururataa myöten Kapeenkoskelle tai Sirkkaharjuun. Lähde mukaan ohjatulle maastopyöräretkelle. Polkupyöräkypärä pakollinen. Tarkista jarrusi!

Pe 9.9. Pyörä for Fun

Äänekosken Pump track -rata on ollut hyvin suosittu heti sen avaamisen jälkeen. Nyt Huuhanpuistossa on mahdollista JYPSin ohjaajien opastuksella kokeilla BMX-temppupyöriä klo 16.30-18.30. Paikalla on myös Kesäkaara. BMX-pyöriä on joko racing tai freestyle -malleja. Mallista riippumatta tärkeintä on, että aina, kun pyörällä lähtee temppuilemaan, ympäristön on oltava siihen soveltuva ja suojavarusteiden kunnossa. Kokeiluun sopii tavallinen kypärä. Hanskat suojaavat kaatuessa kämmeniä ja auttavat pitämään hyvän pidon ohjaustangosta. Pitkät ajohousut, kokeilijoilla esimerkiksi farkut suojaavat kaatumisisessa. Kyynär- ja polvisuojat suositeltavia. Tasapohjaiset kengät, esimerkiksi skeittikengät ovat toimivat.

La-su 10.-11.9. Pyörällä kuntoon

Moni tuskailee iän ja painon lisääntymisen myötä erilaisista tuki- ja liikuntaelinoireista, jotka estävät kävelyn. Pyöräily on erinomaista terveys- ja kuntoliikuntaa. Se pitää yllä ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Pyöräily haastaa myös tasapainoa ja koordinaatiota.

Pyöräillessä valtaosan työstä tekevät reisilihakset, jotka ovat kehon suurimmat lihakset. Niiden rasittaminen nostaa nopeasti sykettä, tehostaa hengitystä ja kuluttaa runsaasti energiaa. Ylävartalon rasitus ja voimankäyttö jää pyöräilyssä vähemmälle lukuun ottamatta raskasta maasto- ja alamäkiajoa.

Niska-hartia- ja alaselkävaivojen välttämiseksi pyöräilijän kannattaa kiinnittää huomiota ajoasentoon. Hyvän pyöräilyasennon tunnistaa muun muassa siitä, että ote ohjaustangosta on tukeva, mutta ei puristava ja kyynärpäät ovat aavistuksen verran koukussa, rintakehä on avonainen ja hartiat rennot. Pyöräillessä jalkojen tulee pitää tasaista pyörittämistä yllä, ei pelkästään painaa polkimia alaspäin. Ilman kenkälukkoja ajettaessa kannattaa opetella käyttämään riittävän pieniä vaihteita.

Minne päin äänekoskelaiset liikkuvat?

Käy merkkaamassa oma suoritukseksi kuntoilulaatikoiden vihkoihin. Kuntoilulaatikoita on seuraavissa paikoissa:
– Liikuntatalon sisäänkäynti
– Suolahden kuntoportaat
– Sumiaisten kuntoportaat
– Konginkankaan ulkokuntosali
– Honkolan kuntoportaat

Viikon aikana voit myös osallistua arvontaan vastaamalla lyhyeen pyöräilyaiheiseen kyselyyn osoitteessa aanekoski.fi -> Tapahtumakalenteri -> Fillariviikko.

About Author