Gravel-pyöräilyn ensimmäiset Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuskilpailut Jyväskylään 2023

Gravel- eli soratiepyöräily on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi voimakkaimmin kasvavista pyöräilyn alalajeista. Lajin ensimmäiset MM-kilpailut lajissa käytiin syksyllä 2022 Italiassa ja heinäkuussa 2023 kautta aikojen ensimmäistä kertaa kilpaillaan sekä Pohjoismaiden (ml. Baltia) että Suomen mestaruuksista Jyväskylässä.

Pohjoismaiden Pyöräilyliitto myönsi Nordic Gravel Seriesille tapahtuman järjestämisoikeuden ja tapahtuman järjestäjä halusi tuoda tapahtuman Liikuntapääkaupunkiin, Jyväskylään. Mestaruuksista kilpaillaan lauantaina 29.7. neljässä eri luokassa, joita ovat alle 23-vuotiaisen sarja (U23), Elite, yli 40-vuotiaiden (M/N 40) ja yli 50-vuotiaiden sarja (M/N 50). Kaikki sarjat ovat siis avoinna miehille ja naisille. Lisäksi tarjolla on myös avoin luokka, johon ei tarvita kilpailulisenssiä. Avoimeen luokkaan odotetaan kansainvälisiä kilpailijoita myös muualta kuin Pohjoismaista ja Baltiasta.

170 kilometrin kisareitti kulkee Jyväskylän ympäristön kuuluisilla ja haastavilla sorateillä. Mäkisessä maastossa nousumetrejä kertyy noin 2800 metriä.  Sorateiden ja metsäteiden osuus reitistä on yli 90 %. Elite-luokan Suomen mestaruus tuo mukanaan arvokkaan edustusoikeuden Gravel-pyöräilyn MM-kilpailuihin Italiaan lokakuussa 2023.

Gravel-pyöräilyn luonteeseen kuuluu vahvasti rento yhteisöllinen kulttuuri. Siksi mestaruustason kilpailun lisäksi tapahtumaan pääsee osallistumaan matalalla kynnyksellä myös ilman kilpailunumeroa 170, 110 ja 60 kilometrin reiteille.  Tapahtuman lähtö- ja maalipaikkana toimii Hotelli Alba ja Mattilanniemi.

Yhteisöllinen ajotapahtuma paikallisilla mausteilla

Gravel-tapahtuma on koko viikonlopun festivaali, johon itse ajamisen lisäksi liittyy paljon muutakin koettavaa. Paikallisten yritysten tuotteet, palvelut ja elämykset ovat tärkeä osa tapahtumakokemusta. Perjantain ohjelmassa on mm. lämmittelyajo, jonka jälkeen tarjolla on paikallinen erikoismenu. Lauantain kisa- ja ajopäivän huipentaa tapahtumajuhla (”post-race party”), jossa on tarjolla alueen yritysten laadukasta tarjontaa mm. tapahtumalle brändättyjä nimikkotuotteita ja tapahtuman hengen mukaista rentoa ohjelmaa.

”On erinomaista, että saamme kaupunkiin uuden, nousevan urheilulajin kilpailun ja ajotapahtuman, jossa meidän kaunista luontomaisemaa hyödynnetään uudella tavalla urheiluun. On myös ilo nähdä, kuinka paikalliset yritykset otetaan osaksi tapahtumaa palveluntarjoajina, jolloin voimme tarjota tapahtumakävijälle omaleimaisen tapahtumakokemuksen Jyväskylässä”, kommentoi kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hankkeen projektipäällikkö Taija Lappeteläinen Jyväskylän kaupungilta.

Nordic Gravel Series -ilmoittautuminen on auki. Pääset tutustumaan tapahtumaan ja ilmoittautumaan täältä.

Jyväskylän seudulla on erinomaiset soratiet pyöräilyyn. Ympäröivä järviluonto ja neljä kansallispuistoa ovat mitä upein ympäristö keskikesän pyöräilytapahtumalle. UNESCO:n maailmanperintökohteet, Alvar Aallon arkkitehtuuri sekä saunamaakunta tekevät kokemuksesta unohtumattoman kotimaisille ja kansainvälisille vieraille. Katso lisää Visit Jyväskylä Region.

About Author