Kallion seurakunnalle tunnustus luottofillareista Vuoden pyöräilytekona

11055325_973308576036750_2061825535187620674_o

Kallion seurakunnan luottofillarit tuntee mm. pinkistä väristä. Kuva: Facebook/Luottofillari

Vuoden 2016 parhaat pyöräilyteot on palkittu Messukeskuksessa perjantaina 17.3.

Vuoden pyöräilyteoiksi etsittiin uusia ja raikkaita toimintatapoja edistää pyöräilyä ja lisätä pyöräilyn tuomaa hyvinvointia. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, sosiaalisuus, iloisuus, kekseliäisyys ja kokeilevuus. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin kolme parasta tekoa, joista toinen palkinto meni Kallion seurakunnan Luottofillari-hankkeelle.

Kallion seurakunnan palkisemisen perusteena on hyvää tekevä ja luova pioneerihanke, joka pyöräilyn lisäksi edistää luottamusta ja yhteisöllisyyttä. Luottofillarin ansiosta Helsinki on monta polkaisua lähempänä avointa ja luottamuksellista pyöräilykaupunkia.

Kirkkoherra Teemu Laajasalo kommentoi palkintoa: “Luottofillarit ovat pinkkejä, mutta niiden takana oleva ajatus on sinisilmäisyys – halusimme yhdessä uskoa ihmisen hyväntahtoisuuteen. Luottofillaria ei edes voi varastaa. Paitsi laittamalla sen lukkoon. Olemme todella iloisia tästä huomionosoituksesta. Luottofillareita on tehty yli sata ja jokainen on lähetetty matkaan erityisellä rakkaudella. Palkinto rohkaisee ja kiittää jokaista projektissa fillareita kasannutta erityisesti. Kiitos!”

Luottofillarin avulla kuka tahansa voi päästä pyöräilemään, ilmaiseksi. Kallion seurakunnan yhteisöllisen kokeilun idea on talkoilla kunnostaa käytöstä poistettuja fillareita ja lainata niitä käyttöön pyörää tarvitseville. Ainutlaatuista hankkeessa on sen perustuminen luottamukselle: pinkiksi maalatun pyörän saa käyttöönsä ilman panttia ja sillä voi ajella minne vain.

Lopuksi pyörä tulee jättää lukitsematta seuraavaa polkijaa odottamaan. Vaihtoehtoisesti pyörän voi palauttaa Kallion ja Alppilan kirkoilta löytyviin pinkkeihin pyörätelineisiin. Yhteisöllistä kokeilua ja Luottofillareiden sijaintia voi seurata Luottofillarien facebook-sivulta.

“Kun kohtaat Luottofillarin, kohtele sitä kuten haluaisit itseäsi ja läheisiäsi kohdeltavan”, viestii Kallion seurakunta ja toivoo, että rikkinäisen pyörän löytävä lähettää kuvan ja sijaintitiedon facebook-sivulle, jotta pyörä voidaan noutaa Alppilan kirkon pajalle kunnostettavaksi. Luottofillarin ansiosta Helsinki on taas polkaisun lähempänä avointa ja sosiaalista pyöräilykaupunkia. Hanke edistää pyöräilyn lisäksi yhteisöllistä, sosiaalista ja yhteisvastuullista kaupunkikulttuuria ja luottamuksellista ilmapiiriä. Kisan järjestivät Suomi pyöräilee -hanke ja Pyöräilykuntien verkosto.

About Author