Vuosia kasvaneet polkupyörävarkaudet kääntyivät loivaan alamäkeen

old-bicycle-1310012009dI2

Jo lähes vuosikymmenen kasvussa olleet polkupyörävarkaudet kääntyivät vihdoin viime vuonna hienoiseen laskuun. Sekä vakuutusyhtiöille että poliisille ilmoitettiin edellisvuotta vähemmän varastettuja fillareita.

Yhteensä vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna noin 17 800 pyörävarkautta. Poliisille ilmoitettiin runsaat 20 300 varastettua pyörää. Syy erillisiin lukuihin on, että varkaudesta ei esimerkiksi pyörän vähäisen arvon takia välttämättä ilmoiteta vakuutusyhtiölle. Aina varkaudesta ei tosin ilmoiteta poliisillekaan.

”Kaikki varkaudet pitäisi aina ilmoittaa poliisille, vaikkei haluaisikaan korvauksia. Siten saataisiin tarkempia tietoja pyörävarkauksista ja se helpottaisi niiden selvittämistä. Nyt ilmi tulee vain jäävuoren huippu”, sanoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Edellisvuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin noin 18 400 ja poliisille 22 800 pyörävarkautta.

”Vihreä Jopo! Seis!”

Pyöräänsä kannattaa myös hankkia jonkinlainen yksilöllinen tunnistuste, kuten numerosarja runkoon. Poliisi ei voi pamputtaa katuun kaikkia vihreällä Jopolla ajavia, vaikka sellainen olisikin ilmoitettu varastetuksi. Sekä pyörästä että tunnisteesta kannattaa myös ottaa valokuva.

Pyörä kannattaa aina pysäköitäessä kahlita kiinteään esineeseen ja lukita kahdella lukolla.

”Runkolukko estää pyörällä ajamisen. Kaarilukolla kiinnitettyä pyörää taas ei voi napata olalle ja kantaa pois”, Pänkäläinen sanoo.

Kovalla kaarilukolla pyörä tulee kiinnittää rungosta, ei esimerkiksi etupyörästä, joka on helppo irrottaa. Finanssialan Keskusliitto ylläpitää listaa murtotestatuista polkupyöränlukoista. Vaikka tilastot osoittavatkin nyt laskua, ovat varkausmäärät nousseet Pänkäläisen mukaan pysyvästi korkealle tasolle. Syykin on yksinkertainen.

”Pyöräily yleistyy koko ajan, ja pyöriin laitetaan aiempaa enemmän rahaa”.

About Author