Älä auta pyörävarasta: Polkupyörät lukkoon ja tunnistetiedot talteen

old-bicycle-13100122470fa

Kelien parantuessa polkupyöräliikenne taas kasvaa. Mutta miten ja mihin uskaltaa pyörän jättää, jotta sitä ei varastettaisi? Ja miten toimia, jos se varotoimista huolimatta anastetaan?

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo, että viime vuonna poliisille ilmoitettiin yli 20 000 polkupyörävarkautta. Nyt alkuvuonna luku on jo yli 3 500 ja kausi on vasta alussa!

Poliisi muistuttaakin muutamasta asiasta:

  • Lukitse polkupyöräsi kunnolla.
  • Ota polkupyörän tarkat tiedot talteen, jotta mahdollisesti varastettu pyörä saadaan takaisin.
  • Älä osta varastettua polkupyörää.

– Kunnollinen lukitus estää tai ainakin vaikeuttaa rikollisten toimintaa. Siksi lukkoon kannattaa satsata. Testeissä on todettu, että parhaan suojan antaa ns. U -mallinen lukko, jolla pyörä lukitaan rungosta kiinni kiinteään rakenteeseen tai pyörätelineeseen, Aho sanoo.

Hän myös korostaa, että kotipihassa polkupyörää ei kannata säilyttää, vaan katseilta piilossa pyöräkellareissa ja varastoissa.

Mahdollisen pyörävarkauden varalta kulkupeli kannattaa kuvata ja kaikki mahdolliset tunnistetiedot ottaa talteen

– Ota talteen pyörän merkki, valmistenumerot ja muut yksilöivät tiedot. Nämä auttavat poliisia selvittämään varkauksia ja pyörä voidaan palauttaa omistajalleen, hän sanoo.

Jyrki Aho myös muistuttaa, että polkupyörää esimerkiksi netin ilmoituspalstoista ostettaessa kannattaa olla tarkkana, ettei kaupan kohteen ole varastettu pyörä.

– Tiedä mitä ostat ja keneltä. Ostaessa laadi kauppakirja, johon tulee myyjän tiedot eli tarkasta myyjän henkilöllisyys esim. kuvallisesta henkilökortista. Tarkasta valmistenumero ja kirjaa se myös kauppakirjaan, samoin kuin hinta.

Aina voi kysyä sitä, miksi pyörä on kaupan.

– Jos pyörä on uusi, niin myyjällä pitäisi olla jokin todiste ostotapahtumasta ja pyörän takuupaperit! Ellei pyydettyä tietoa saa, niin pitäisikö hälytyskellojen soida – älä osta, Aho sanoo.

About Author