Metsähallitus vei maastopyöräreittejä älypuhelimeen

wheel-of-bike-4576x3056_97039

Metsähallituksen kartoitustyön tuloksena Rovaniemen lähialueelle on syntynyt kuusi uutta maastopyöräilyaluetta. Valtion monikäyttömetsissä sijaitsevat matalan kynnyksen reitit voi ladata ilmaiseksi älypuhelimeen netistä.

Helppoa metsätietä, pehmeää suomaastoa sekä vauhdikkaita, kapeita neulaspolkuja. Rovaniemellä, Norvajärven pohjoispuolella sijaitseva Mottimetsän maastopyöräreitti tarjoaa lähes erämaista tunnelmaa vain puolen tunnin automatkan päässä kaupungista.

Reitti on yksi kuudesta Metsähallituksen kartoittamista maastopyöräreiteistä, jotka kulkevat valtion monikäyttömetsissä Rovaniemen kaupungin alueella. Kartoitustyö on tehty kuluneen ja sitä edeltäneen kesän aikana.

”Kaikkinensa reittejä on noin 160 kilometriä. Lähtökohta on ollut edistää kaupunkilaisten lähiliikuntamahdollisuuksia valtion monikäyttömetsissä”, taustoittaa projektipäällikkö Ilkka Vaara Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

Kesällä Metsähallituksen harjoittelija ajoi sähköavusteisella fat bike -pyörällä noin tuhat kilometriä sopivia maastopyöräkohteita kartoittaen. Rovaniemen lähiseudun reitit on ladattavissa gpx-tiedostona oman älypuhelimen karttasovellukseen tai GPS-laitteeseen Jälki.fi -palvelusta ja Rovaniemen palvelupiste Etiäisen nettisivulta.

Maastopyöräreitit hyödyntävät kinttupolkuja, metsäautotien pohjia, koneuria ja muita maastossa jo olevia vakiintuneita kulkureittejä. Reiteillä jokainen liikkuja on vastuussa omasta turvallisuudestaan.

”Maastoon ei ole rakennettu opasteita, merkintöjä tai rakenteita. Siksi puhumme mieluummin maastopyörälenkeistä kuin –reiteistä. Liikkuminen tapahtuu jokamiehen oikeuksilla ja noudattaen normaaleja luonnossa liikkumisen hyviä käytöstapoja”, Ilkka Vaara muistuttaa.

Norvajärven pohjoispuolella kulkevalta Mottimetsän rengasreitiltä löytyy runsaasti metsäteitä ja helppokulkuisia polkuja, minne Vaara rohkaisee aloittelevia maastopyöräilijöitä lähtemään omalle tutkimusretkelle. Rovaniemen kaupungista itään päin sijaitsevan Kivalon lenkin tekniset polut puolestaan tarjoavat haastetta jo kokeneemmallekin maastopyöräilijälle.

”Ensisijaisesti reitit on kuitenkin suunnattu aloitteleville harrastajille ja perheille. Edistyneemmät maastopyöräilijät löytänevät reittinsä omatoimisesti.”

Maastopyöräreittien kartoituksella Metsähallitus on mukana Luonnonvarakeskus Luken BuSK-hankkeessa, jossa haetaan uusia keinoja harvaanasuttujen alueiden suunnitteluun ja kartoitetaan kansalaisten näkemyksiä ympäristöstä ja maankäytöstä.

”Maastopyöräily on suosiotaan kasvattava kuuma laji ja näemme sillä mahdollisuuksia kehittyä edelleen. Jatkossa pohdimme myös muiden suosittujen lajien harrastusmahdollisuuksien kehittämistä. Frisbeegolf voisi olla yksi vaihtoehto”, Vaara pohtii.

About Author