Reilusti yli puolet Pelagon polkupyörätuotannosta vientiin

17758401_10155155753445948_6056167444982065379_o

Helsinkiläinen Pelago tekee hienosti muotoiltuja polkupyöriä. Ne eivät ole markkinoiden halvimpia, mutta osat ovat laadukkaita ja pyörät on tehty kestämään käyttöä. Tekes ja Finpro ovat auttaneet yritystä vientimarkkinoille.

“Kilpailutilanne polkupyörämarkkinoilla on kova ja hintavetoinen. Mutta kun meidän segmentissä, kaupunki- ja retkipyöräilyssä, otetaan mukaan muotoilu, laatu ja tekninen taso, on kilpailijoita vähemmän”, kertoo Pelagon toimitusjohtaja Timo Hyppönen.

Pelago on onnistunut alle kymmenessä vuodessa luomaan vahvan ja tunnetun brändin. Mikä merkitys sillä on myynnissä?

“Ei sen merkitystä voi vähätellä, mutta loppupeleissä kaikki lähtee tuotteista. Brändillä ei voi myydä ilmaa, vaan sille pitää olla perusteet ja taattu laatu. Brändissä kiteytyy mm. arvot, ammattitaito, palvelu. Brändi on lupaus, joka tulee lunastaa päivittäin. Tuotteet, toiminta ja viestintä tulee olla linjassa keskenään.”

Pelago pääsi 2013 mukaan Tekesin Nuorten innovatiivisten yritysten (NIY) -rahoitukseen. Siitä kansainvälistyminen varsinaisesti alkoi. Vuonna 2009 perustetun yrityksen liikevaihto oli 2012 noin 600.000 €, 2016 jo 2,6 M€. Noin 75 % pyöristä menee tällä hetkellä vientiin.

11538043_10153410540755948_6521222746420508578_o

Pelagon pyöriä myydään Tanskassa enemmän kuin Suomessa. Muita tärkeitä vientimarkkinoita ovat saksankieliset maat, Norja ja Ruotsi. Myynti Ranskaan on myös nousussa.

Parhaillaan Pelago on mukana Finpron Lifestyle Finland -kasvuohjelmassa. Yritys on sen myötä saanut kansainvälistä medianäkyvyyttä. Lisäksi japanilainen tavaratalo on tekemässä suomalaisista tuotteista popup-osastoa ja siellä on esillä myös Pelago.

Entä kuinka sähköavusteisuus istuisi hienoon muotoiluun?

“Hyvään muotoiluun istuu mikä tahansa ja ehkä juuri sitä myös sähköavusteisuus kaipaa. Meille pyöräily on alusta lähtien ollut intohimo ja elämäntyylivalinta, ja portfoliomme on rakentunut paljon niiden tuotteiden ympärille, joita itse käytämme ja tunnemme hyvin. Emme ole kiirehtineet sähköpyöriin pelkästään sen ympärillä kuhisevan trendin vuoksi. On selvää, että sähköavusteisilla ratkaisuilla on rooli kaupunkiliikenteessä. Mekin olemme testanneet useamman järjestelmätoimittajan komponentteja, joten aika näyttää milloin ja minkälainen lopputulos syntyy.”

About Author