Critical Mass Helsinki polkee 25.5. parempien poikittaisten pyöräilyreittien puolesta

31939550_2087492264625494_7677455587235332096_o

Toukokuun helteessä pääkaupunkiseutu hurahti jälleen pyöräilyyn. Pyöräily onkin mainio liikennemuoto; se on ympäristöystävällinen, kuntoa edistävä, mukava, edullinen ja tasa-arvoinen sekä usein nopein tapa liikkua kaupungissa. Parhaimmillaan pyöräily mahdollistaa autonomisen liikkumisen. Näitä kaikkia pyöräilyn etuja juhlistetaan perjantaina 25.5. kello 17 alkaen Critical Mass Helsinki -tapahtumassa. Silloin ryhmä pyöräilijöitä polkee Espoon Otaniemestä Helsingin Suvilahteen, matkan varrelle osuvien korkeakoulukampusten kautta.

Critical Mass Helsinki -pyöräilytapahtuma haluaa kiinnittää huomiota siihen, ettei pyöräilyn infrastruktuuri pääkaupunkiseudulla ole vielä valmis houkuttelemaan enemmän ihmisiä pyörän selkään. Erityisesti poikittaisreittien pyöräileminen on monella tavoin haasteellista. Selkeitä reittejä ja opasteita puuttuu. Reittien kunnossapidossa on puutteita ja reittien katkonaisuus hankaloittaa kuntarajoilla liikkumista.

Vaikka poikittaisissa pyöräilyreiteissä on parantamisen varaa, pääkaupunkiseudulla on viime vuosina  tapahtunut myös myönteistä kehitystä. Tänä vuonna Espooseen laajentunut kaupunkipyöräjärjestelmä mahdollistaa liikkumisen uudella tavalla kenelle tahansa ja tekee joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistämisen sujuvaksi. Kaupunkipyöräjärjestelmää tulisikin tulevaisuudessa laajentaa kattamaan koko pääkaupunkiseudun keskeiset kulkuväylät.

Pyöräilyn edistäminen kaikissa muodoissaan on yhteiskunnan kokonaisedun ja talouden kannalta viisasta. Helsinki on laskenut, että yksi pyöräilyyn sijoitettu euro tuottaa 7,8 euroa pääasiassa aikasäästöinä ja terveyshyötyinä.* Jotta nämä hyödyt voidaan laajamittaisesti lunastaa, tarvitaan kaupunkipyöräjärjestelmän lisäksi satsauksia sujuvasti jatkuviin pyöräteihin, -kaistoihin ja baanoihin. Myös pyöräilyn turvallisuutta on lisättävä nostamalla pyöräily liikennejärjestelyin tasaveroiseksi liikennemuodoksi moottoriliikenteen kanssa ja varmistamalla, että ympäri seutua löytyy tarpeeksi turvallisia pyörätelineitä, joihin ihmiset uskaltavat jättää pyöränsä.

Critical Mass on joka kuukauden viimeisenä perjantaina yli 300 kaupungissa ympäri maailmaa järjestettävä pyöräilytapahtuma, jossa tavataan etukäteen ilmoitetussa paikassa ilmoitettuun aikaan ja ajetaan yhdessä ryhmänä halki kaupungin. Päämääränä on nauttia pyöräilystä ryhmässä. Critical Mass osoittaa myös epäsuhdan moottoriajoneuvoille ja pyörille varatun katutilan välillä.

Critical Mass Helsingin järjestävät yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät ry, Pyöräpaja ry, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA. Kaikki pyöräilystä kiinnostuneet – ikään, sukupuoleen, terveydentilaan tai muuhun katsomatta – ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Tarkemmat tiedot Critical Mass Helsingistä löytyvät Facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/822699934595036/

*Pyöräilyn hyödyt ja kustannukset Helsingissä (2014): https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/los_2014-5.pdf

About Author