HKL: Supersuositut kaupunkipyörät laajenevat tänä kesänä itään ja pohjoiseen – katso uudet asemapaikat kartalta

6063778f-ada0-436c-b6d5-c34b0fce4deb-w_576_h_2000

Kaupunkipyörät saadaan myös Viikkiin ja Laajasaloon. Kuva: Tom Toikka

Kesällä 2019 Helsingissä on käytössä nykyisen 150 aseman ja 1500 kaupunkipyörän lisäksi 88 uutta asemaa ja 880 uutta pyörää yhä laajemmalla alueella. Laajennuksen lisäksi joitain uusia asemia sijoitetaan myös nykyiselle alueelle.

Asemia on sijoitettu erityisesti työpaikka- palvelu- ja asuinkeskittymien ja raideliikenteen pysäkkien läheisyyteen – sinne missä ihmisiä eniten on. Järjestelmää koskevien päätösten mukaisesti suunnittelussa painotettiin erityisesti Itä-Helsinkiä.

HKL kysyi myös kaupunkilaisten mielipidettä uusien asemien sijoittelusta Kerrokantasi-palvelussa, ja vastauksia saatiin huimat 8336 kappaletta.

– Kyselyyn saatiin mukavasti vastauksia ja niissä esille nousseille alueille, kuten Laajasaloon ja Viikkiin pystyttiin myös lisäämään asemia. Odotetun laajennuksen myötä verkosto tuleekin palvelemaan varsin tasaisesti kaikkiin suuntiin ulottuen suunnilleen Kehä 1:lle asti, kertoo HKL:n projektipäällikkö Samuli Mäkinen.

Kaupunkipyörät vuosi vuodelta suositumpia

Helsingin ja Espoon kaupunkipyörillä poljettiin vuonna 2018 yli kolme miljoonaa matkaa. Koko kauden käyttäjäksi rekisteröityneitä oli noin 48 500, viikkokäyttäjiä noin 6 300 ja päiväkäyttäjiä arviolta noin 15 000. Myös kaupunkipyöräkausi on pidentynyt – viime vuonna keltaisilla pyörillä poljettiin Helsingissä huhtikuusta lokakuun loppuun asti. Kaupunkipyörien suosio on ylittänyt myös taloudelliset tavoitteet, sillä viime kauden Helsingin kaupungin rahoitusosuus on saatu katettua lähes täysin kaupunkipyörien käyttäjien maksuilla.

Helsingissä pyörien käyttöaste on kansainvälisesti verrattuna korkea, noin 9 matkaa jokaisella pyörällä päivittäin. Monessa muussa kaupungissa vastaavissa järjestelmissä pyörillä tehdään noin 4 matkaa päivässä. Laajennuksen yhteydessä hankittavilla uusilla pyörillä voidaan helpottaa korkean käyttöasteen tuomia haasteita pyörien saatavuudessa.

Seuraava kaupunkipyöräkausi käynnistyy Helsingissä ja Espoossa 1.4.2019 ja aluksi käytössä on pääosin edellisvuoden asemaverkosto. Helsingissä palvelun laajennukseen kuuluvat uudet asemat saadaan käyttöön arviolta toukokuun alussa. Rekisteröityminen avataan aiempien kausien tapaan noin pari viikkoa aiemmin.

Tästä HSL:n asemakartasta pääset katsomaan, minne uudet kaupunkipyöräasemat on sijoitettu.

About Author