Lasten turvallinen kuljettaminen pyörällä

Liikenneturva, kuva: Nina Mönkkönen

Tärkeää on, että lapsi on luotettavasti, tukevasti ja turvallisesti kiinni pyörän istuimessa. Kuva: Nina Mönkkönen

Valtakunnallisen Pyöräilyviikon kunniaksi Liikenneturva jakaa vinkkejä turvalliseen fillarointiin lasten kanssa. Kun lasta kuljetetaan pyörällä, on huolehdittava, että lapsi on tukevasti ja turvallisesti kyydissä istuu hän sitten lastenistuimessa, peräkärryssä tai laatikkopyörässä. Kyydissä oleva lapsi voi vaikuttaa ajamiseen, tasapainoon ja jarrutukseen, joten ennakoiva ajotapa on erityisen tärkeää.

Pyöräilyviikkoa vietetään ympäri maata 4.-12.5. satojen tapahtumien vauhdittamana. Pyöräily on terveellinen, edullinen ja ympäristöystävällinen liikennemuoto. Lasten kyydittämiseen pyörällä löytyy erilaisia vaihtoehtoja, joista kannattaa valita omiin kuljetustarpeisiin ja mieltymyksiin sopiva versio. 

”Samat perusasiat on kuitenkin muistettava, laittaapa lapsen istumaan pyörän istuimeen, perävaunuun tai laatikkopyörän kyytiin. Tärkeää on, että lapsi on luotettavasti, tukevasti ja turvallisesti kiinni pyörän istuimessa. On hyvä varmistaa, että lapsen kädet tai jalat, vaatteet tai istuimen valjaat eivät osu polkupyörän liikkuviin osiin. Ja kypärä laitetaan pyöräillessä sekä ajajan että matkustajan päähän”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena PiippaJyväskylästä.

Aikuisen esimerkillä on väliä

”Näin keväisin pyöräilyn säännöt ovat aina tärkeä puheenaihe. Lapset oppivat liikenneasenteet aikuisilta, eikä ole merkityksetöntä, millaista mallia he pyörällä liikkumisesta saavat. Esimerkiksi Liikenneturvan tapahaastepyörän avulla voi haastaa omat toimintatapansa liikenteessä”, Piippa vinkkaa.

Sujuvan ja turvallisen liikenteen perusta on yhteisten sääntöjen noudattaminen. Jos epäilee omaa sääntötietämystään, niin pyöräilyn säännöt voi myös tarvittaessa kerrata Liikenneturvan oppaasta.

Ennakoiva ajotapa erityisen tärkeä lasten kanssa fillaroidessa

Pyöräilijän ajotapa vaikuttaa niin turvallisuuteen, matkan sujuvuuteen kuin kyydissä olevan lapsen mukavuuteen.

Tasainen kyyti tuntuu lapsestakin miellyttävältä. Lasten istuimessa oleva lapsi tuntee kuopat ja töyssyt eri tavalla kuin pyöräilijä itse. Ajonopeus kannattaa sovittaa liikennetilanteeseen, risteyksiä lähestyä varoen ja omista aikeista kertomiseen panostaa, näin voi välttää turhia äkkijarrutuksia. Soittokellon käytössä ei kannata säästellä ja myös suuntamerkin käyttöä kannattaa suosia.

Lapsen kuljettaminen voi vaikuttaa pyörän käsittelyyn, pyöräilijän tasapainoon, ohjaukseen sekä jarrutusmatkoihin. Jos vasta aloittelee lasten kuljettamista pyörällä, voi olla hyvä harjoitella pyörän käsittelyä ensin rauhallisemmassa ympäristössä, ennen vilkkaampaan liikenteeseen menoa.

”Mieti pyörän kuormauksessa myös tavaroiden kuljettamista. Jos esimerkiksi kauppaostosten kuljettamiselle on usein tarvetta, kannattaa istuinta hankittaessa selvittää myös se, saako pyörään kiinnitettyä istuimen lisäksi myös laukkuja tavaratelineelle. Ohjaustangossa roikkuva kassi vaikuttaa merkittävästi ajovakauteen. Pyörän eteen kiinnitettävä tavarakori on myös hyvä vaihtoehto kevyen kassin kuljettamiseen”, Piippa muistuttaa.

Pyörän kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Tärkeää on, että jarrut toimivat ja renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Renkaiden oikeat ilmanpaineet vaikuttavat sekä kuljettajan että pyörän kyydissä istuvan lapsen matkustusmukavuuteen.

Vinkkejä vanhemmille polkupyörän lastenistuimen ja peräkärryn käyttöön:

  1. Lue käyttöohje ja kiinnitä istuin tai peräkärry pyörään huolellisesti. Varmista kiinnitys aina ennen kuljettamista.
  2. Huolehdi lasta istuimeen laittaessa, että pyörä pysyy pystyssä.
  3. Säädä istuimen turvavyöt ja jalkatuet lapselle sopiviksi ja kiinnitä lapsi istuimeen, niin että lapsen kädet, jalat tai vaatteet eivät osu pyörän liikkuviin osiin.
  4. Laita kypärä lapselle ennen istuimeen kiinnittämistä ja käytä myös itse kypärää.
  5. Kuormaa pyörä turvallisesti myös tavaroiden osalta: selässä oleva reppu voi tuntua istuimessa istuvasta lapsesta ikävältä – suosi esimerkiksi tavarakoria tai pyörän laukkuja.

About Author