Poliisi muistuttaa polkupyöräilijöitä: Ota pyöräsi tunnistetiedot muistiin, lukitse pyöräsi hyvin äläkä osta varastettua menopeliä

abandoned-bike

Poliisi muistuttaa taas polkupyöräilijöitä: Jos et tiedä pyöräsi valmistenumeroa tai muita yksilöiviä tunnisteita, nyt ne kannattaa ottaa talteen vaikkapa kännykällä kuvaamalla. Näitä tietoja tarvitaan pyöräsi tunnistamiseen, jos se joutuu varkaiden kynsiin.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana polkupyöriä on anastettu viime vuoden malliin eli poliisi on kirjannut niistä liki 3 400 ilmoitusta. Viime vuoden aikana poliisille ilmoitettiin yli 19 600 polkupyörävarkautta

Ahon mukaan polkupyörävarkaudet ovat usein päihde- ja huumeongelmallisten nuorten rikollisuutta, mutta myös tapa- ja ammattirikolliset anastavat pyöriä.

Jopot ja sähköpyörät varkaiden suosikkeja

Polkupyöristä yksi rikollisten suosikeista on edelleen Jopo, joita vuoden alussa on ilmoitettu anastetuiksi 325 kappaletta.

Varkaita kiinnostavat myös sähköpyörät, joiden anastusten määrä on liki kaksinkertaistunut viime vuodesta eli tänä vuonna niiden anastamisesta on kirjattu lähes 100 rikosilmoitusta.

Tyypillisiä anastuspaikkoja ovat pyörien säilytyspaikat: rautatieasemat, pihat ja pyörävarastot.

Jyrki Ahon mukaan pyörien säilytyksessä täytyy olla huolellinen. Pyörässä on oltava hyvä lukko ja se kannattaa kiinnittää rungosta esim. telineeseen.

Älä ostaa epäilyttävää pyörää

Jyrki Aho myös korostaa, että jos yhtään epäilet kaupan olevan pyörä alkuperää, älä tee kauppoja. Kun varastetut menopelit eivät mene kaupaksi, pyöriin kohdistuvat rikokset vähenevät.

– Jos ostat esimerkiksi internetistä pyörän, joka havaitaan myöhemmin anastetuksi, menetät sen ja voit saada mahdollisesti vielä rangaistuksen eli sakon. Anastettu pyörä palautetaan omistajalleen. Siksi on tärkeää, että poliisi saa rikosilmoitukseen tarvittavat yksilöivät tiedot etsintäkuulutusta varten.

Jyrki Ahon mukaan ostotapahtumasta pitää aina tehdä kunnon kauppakirja, missä ovat tiedot myyjästä, pyörästä sekä hinnasta. Hyvä on myös pyytää kaupanteossa itselleen pyörän aikaisemmat ostotodistukset, takuupaperit jne.

Jos pyörä varastetaan, tee rikosilmoitus ja kysele sitä löytötavaroista

Mitä sitten tulee tehdä, jos pyörä varastetaan?

– Rikosilmoituksen teon lisäksi sitä kannattaa tiedustella poliisin löytötavaroista. Poliisille toimitetaan vuosittain suuri määrä löytöpolkupyöriä, joista moni on varmasti anastettu. Omistajan on helpoin tunnistaa omansa, jos tunnistetiedot eivät ole tiedossa, Aho opastaa.

Jos vastaavasti löydät hylätyn pyörän, ilmoita siitä omistajalle tai poliisille. Toki siitä voi laittaa tietoa myös sosiaaliseen mediaan, mikä usein on tehokkain keino tiedottaa asiasta.

Pyöräilijän muistilista:

  • Tarkista, että pyöräsi on liikennekelpoinen. Renkaiden täyttämisen lisäksi on hyvä tarkistaa, että jarrut toimivat moitteettomasti, pakolliset heijastimet (etu-, poljin-, pinna- ja takaheijastin) ovat paikoillaan soittokello soi ja etuvalo, joka on pakollinen pimeässä, on kunnossa. Ota pyörän tuntomerkit talteen vahingon varalta. Valokuvaa pyörä ja kirjaa itsellesi ylös sen merkki, malli, rungon koko ja rungon numero.
  • Kiillota kypärä. Pyöräilykypärän käyttö on suositeltavaa ja suojaa mittaamattoman arvokasta päänuppiasi onnettomuuden sattuessa.
  • Lukitse huolella. Pyörän oman lukon lisäksi on hyvä varautua irtolukolla, jolla saa etupyörän kiinni runkoon sekä pyörän lukittua kiinteään rakenteeseen kuten pyörätelineeseen. Kunnollinen lukko maksaa vähemmän kuin uusi pyörä. Muista aina varmistaa, että parkkeerattu pyörä ei haittaa muuta liikennettä tai tuki pelastusteitä.
  • Vältä pyöräilyraivo. Kertaamalla liikennesäännöt varmistat, että toimit liikenteessä oikein. Virheiden sattuessa pidä tunteet kylmänä ja kohtaa vastapuoli asiallisesti.
  • Pyörä varastettu? Ikävä juttu! Ei auta kuin tehdä rikosilmoitus. Onneksi olet varautunut pahimpaan, ja sinulla on ilmoitusta varten tarvittavat tuntomerkit tallessa. Rikosilmoituksen voit tehdä esimerkiksi sähköisesti netissä osoitteessa asiointi.poliisi.fi
  • Näitkö hylätyn pyörän? Toimita se poliisille tai ota yhteyttä lähimpään poliisilaitokseesi, joka käy keräämässä pyörän talteen löytötavaralain nojalla tai rikosasiassa palautettavaksi omistajalleen.

About Author