Pyöräliitto: Yli 50-vuotiaat pyöräilevät huolestuttavan vähän – Kesä olisi helppo ajankohta hypätä takaisin satulaan

chains-and-cogwheel

Pyöräily vähenee merkittävästi, mitä vanhemmaksi tullaan. Jopa lähes kolmasosa yli 50-vuotiaista ei käytä pyörää lainkaan, ja yli 65-vuotiaista määrä on jo 44 prosenttia. Pyöräliiton mukaan fillaroinnin vähenemisen syynä ovat väärät luulot pyöräilyn vaarallisuudesta. ”Liikenneympäristömme muuttuu koko ajan turvallisemmaksi, ja pyöräily on erinomaista liikuntaa esimerkiksi nivelvaivoista kärsiville sekä ylipainoisille. Kesä olisi helppo ajankohta aloittaa pyöräily pitkän tauon jälkeen”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyöräliitto on huolissaan yli 50-vuotiaiden vähenevästä pyöräilyinnostuksesta. Aktiivinen elämä auttaisi kuitenkin ihmisiä pysymään terveempinä ja säilyttämään itsenäisen elämäntyylin.

”Polkupyöräily edistää kestävyyskuntoa, lihaskuntoa ja tasapainoa. Sen merkittävin etu moneen muuhun liikuntamuotoon on helppous: pyörällä asioiden hoitaminen on samalla liikuntaa. Liikennemuotona se on taas edullinen, kohtalaisen nopea eikä vaadi ajokorttia”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyöräilyn suosio vähenee jo 50-vuotiailla. Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston kyselytutkimuksen (2018) mukaan 27 % 50–64-vuotiaista ei käytä pyörää lainkaan ja yli 65-vuotiaista luku on jo 44 %.

Esteiksi pyöräilyn lisäämiselle iäkkäämmät määrittelevät useimmiten pyöräteiden laadun ja niiden kunnossapidon. Usein taustalla on myös luulo pyöräilyn vaarallisuudesta ja vähäinen tieto siitä, miten omaa pyöräilyään voi tehdä turvallisemmaksi ikääntyessä.

”Liikenneympäristömme muuttuu kuitenkin koko ajan turvallisemmaksi ja pyöräilijöiden kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat enemmän kuin puolittuneet kahdessa vuosikymmenessä. Ikääntyneet voivat myös vaikuttaa paljon omaan turvallisuuteensa. Alkoholi on ylivoimaisesti suurin riskitekijä ja sen vaikutukset vahvistuvat iän myötä. Ostoskassia ei kannata roikottaa tangossa, vaan laittaa se koriin, pyöräilylaukkuun tai reppuun. Katujen ja maanteiden ylitykset kannattaa tehdä rauhassa ja tarvittaessa vaikka pysähtyä katsomaan tuleeko muita.  Matalarunkoiset pyörät helpottavat kyytiin nousemista, kolmipyörät mahdollistavat liikkumisen vaikka tasapainon kanssa olisi ongelmia ja sähköavustus auttaa ylämäessä”, Koistinen sanoo.

Pyöräilystä olisi vanhemmille ihmisille paitsi terveydellisiä hyötyjä myös iloa, sillä pyöräily mahdollistaa sosiaalisen verkoston vahvistamisen ja ylläpidon.

”Pyöräilijän on helppo pysähtyä keskustelemaan vastaan tulevan tutun kanssa ja sillä on helppo kulkea sujuvasti kyläilemään, asioita hoitamaan sekä vaikkapa museoon tai torikahville. Kesällä pyöräily olisi helppo aloittaa taas pitkänkin tauon jälkeen, kun ilmat ovat lämpimät ja olosuhteet helpot”, kannustaa Matti Koistinen.

About Author