Polkupyörävarkauksien sesonki on käynnissä – pidä huoli pyörästäsi!

bicycle-background

Polkupyörävarkauksia tehdään runsaasti koko poliisilaitosalueellamme. Varkaussesonki on huhtikuusta syyskuuhun, ja tänä vuonna poliisilaitosalueeltamme on anastettu jo reilusti yli 800 pyörää.

Jotta sinun pyörääsi ei varastettaisi, huolehdi seuraavista asioista:

-Hanki pyörääsi kunnollinen lukko. Käytä irtolukkoa, jolla pyörän saa lukittua rungostaan johonkin kiinteään telineeseen, tolppaan tms.

-Älä lukitse pyörää vain etupyörästä, koska silloin etupyörän voi jättää lukkoon ja lopun pyörää saa anastettua helposti.

-Harkitse, mihin jätät pyöräsi. Syrjäinen paikka houkuttelee varkaita enemmän kuin vilkasliikenteinen paikka. Pysäköi kuitenkin vain pyörille sallituille paikoille.

Jos pyöräsi kuitenkin varastetaan, huolehdi, että

-olet ottanut siitä valokuvan

-osaat kertoa pyörän erityistuntomerkit ja rungon numeron (rungon numero löytyy pyörän runkoon kaiverrettuna sekä ostokuitista, takuutodistuksesta tai ostoliikkeestä) ja

– teet mahdollisimman pian rikosilmoituksen, jossa ilmoitat kaikki pyöräsi yksilöivät tiedot.

Pyöriä anastetaan vuorokaudenajasta riippumatta. Ilmoitathan hätäkeskukseen välittömästi, jos näet jonkun murtavan pyörän lukkoa tai lastaavan pyöriä pakettiauton kyytiin (taltioi rekisterinumero). Joitakin pyörävarkaita on saatu kansalaisten aktiivisen toiminnan vuoksi kiinni tai ainakin teko on saatu keskeytettyä. Älä kuitenkaan vaaranna omaa turvallisuuttasi tilanteissa puuttumalla tekoon, varsinkin, jos olet yksin.

Jos olet ostamassa pyörää käytettynä, muista, että epäilyttävän halpa hinta suhteessa pyörän yleiseen myyntihintaan on usein merkki anastetusta pyörästä. Tarkasta, onko pyörässä sarjanumero näkyvissä. Jos sitä on viilattu tms., pyörä voi olla anastettu. Kysy myyjältä pyörän historiasta ja jos siinä on epäilyttävää, voi olla viisasta jättää pyörä ostamatta. Jos ostaa käytetyn pyörän, jota ostajan olisi syytä epäillä varastetuksi, voi syyllistyä tuottamukselliseen kätkemisrikokseen.

Turvallisia pyöräilykilometrejä omalla pyörällä!

About Author