:KUOPION KAUPUNKI: Taakkapyörälainaamo aloittaa toimintansa 6.7.2020

Taakkapyörä

Kuopion kaupunki alkaa lainata asukkailleen käyttöön sähköistä taakkapyörää 6.7.2020 alkaen 60 euron panttimaksua vastaan. Pyörän lainaaminen on kokeiluluontoista ja sitä voi lainata 1-3 päiväksi kerrallaan. Pyörän voi varata nettisivun www.kuopio.fi/pyoralainaamo kautta, mutta noutaa ja palauttaa ainoastaan valtuustotalon asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina.

Taakkapyörä on laadukas, sähköavusteinen ja Kona Electric Ute -merkkinen. Sillä saa kuljetettua hyvin tavaraa, sillä pyörästä löytyy sekä jykevä tavarateline että kaksi tilavaa sivulaukkua.

Kuten sähköpyörät yleensäkin, avustaa moottori polkijaa maksimissaan 25 km/h nopeuteen saakka. Sähköavusteisuuden ansiosta sillä on kevyt polkea myös ylämäkeä, vaikka kyydissä olisi polkijan lisäksi esimerkiksi ruokaostoksia. Pyörä on lainattavissa myös talvella, sillä siihen vaihdetaan ilmojen viiletessä talvirenkaat.

Taakkapyörä varataan lainaamon nettisivujen kautta osoitteessa www.kuopio.fi/pyoralainaamo. Varausjärjestelmän kautta voi tarkastella vapaita lainausaikoja sekä tehdä varauksen haluamalleen ajankohdalle. Varausjärjestelmänä toimii sama PlanBilin -järjestelmä (app.planbil.com), kuin Kuopiossa nyt toimivassa yhteiskäyttöauto-kokeilussakin. Lainaamon nettisivulta löytyvät myös lainaajan pelisäännöt, jotka tulee lukea huolellisesti läpi ennen pyörän varaamista. Varauksen tehdessään lainaaja sitoutuu näihin pelisääntöihin ja vastaa pyörän asianmukaisesta käytöstä.

Pyörän lainaajan on oltava täysi-ikäinen. Vaikka lainaaminen onkin maksutonta, peritään varaamisen yhteydessä 60 euron panttimaksu, joka maksetaan takaisin, kun pyörä palautetaan varusteineen. Käyttöopastus annetaan luovutuksen yhteydessä ja lisäksi pyörän mukaan saa kuvalliset käyttöohjeet, joissa on esitelty varusteita ja niiden käyttöä.

– Kuopion kaupungin tavoitteena on lisätä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta. Tästä esimerkkinä ovat yhteiskäyttöautokokeilu ja suureen suosioon nousseet sähköavusteiset kaupunkipyörät. Taakkapyörälainaamo on hieno lisä kaupungin palvelutarjontaan. Vaihtoehto voi keskusta-alueella toimia hyvin auton korvikkeena ja vähentää näin yksityisautoilua, toteaa suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen.

Taakkapyörälainaamo on osa yhteiskäyttöisten ajoneuvojen kokeiluhanketta, jossa ovat mukana Kuopion kaupungin lisäksi Traficom, Sitowise Oy ja PlanBil. Pyörälainaamon toimintaa ollaan mieluusti jatkamassa myös kokeiluhankkeen päätyttyä, mikäli pyörälle riittää kysyntää. Jos tämän tyyppiselle toiminnalle on tarvetta, voitaneen pyörävalikoimaa tulevaisuudessa myös laajentaa.

www.kuopio.fi/pyoralainaamo

About Author