Lappiin julkaistava 2000 kilometriä pitkä pyörävaellusreitistö, Arctic by Cycle, nostaa Lapin pyörämatkailun uudelle tasolle

Kuvaaja: Taneli Roininen

Lapin ja Pohjois-Norjan alueelle on suunniteltu yhteensä 2000 kilometriä pitkä pyörävaellusreittien verkosto, Arctic by Cycle. Reitistö yhdistää pohjoisen kansallispuistot, kylät sekä palvelut hiekkateitä ja helppokulkuisia retkeilyreittejä pitkin. Arctic Bikepacking Trail II -hankkeessa julkaistaan bikeland.fi-sivustolla kesäksi 2022 ensimmäiset 12 reittiä, jotka ovat saavutettavissa myös julkisella liikenteellä.

Pyörävaelluksen suosio on maailmalla kasvanut nopeasti viimeisten vuosien aikana ja Suomessakin lajin harrastajien määrä on kasvanut merkittävästi. Pyörävaelluksessa yhdistyy kevytretkeily, vaeltamisen eetos sekä pyöräilyn tehokkuus ja nautinto – usein hiekkateitä, metsäteitä ja helppokulkuisia polkuja pitkin. Vaellukseen verrattuna varusteet kulkevat rinkan sijasta pyörälaukuissa ja päivämatkat ovat huomattavasti pidempiä, jolloin syrjäisetkin kylät ja luontokohteet ovat helposti saavutettavissa.

“Lappi on maailmanluokan alue pyörävaellusreittien kehittämiseen. Laaja hiekkatie- ja retkeilyreittien verkosto, uniikki arktinen luonto ja korkealaatuiset matkailupalvelut loivat vahvan pohjan reittikehitystyölle. Mielenkiintoisimmat reitit on nyt tunnistettu ja ensimmäiset 2000km ja 12 reittiä avautuu jo tälle kesälle bikeland.fi -sivustolla. Kesällä 2023 reitistö laajenee muodostaen yhteensä yli 3000 kilometriä pitkän reitistön”, kertoo 45 000 kilometriä maailmalla pyöräillyt Arctic Bikepacking Trail -hankkeiden projektipäällikkö Taneli Roininen Pyörämatkailukeskuksesta.

Reitit kulkevat seitsemän Lapin kunnan halki ja ne ovat suunniteltu niin, että reiteille pääsee julkisella liikenteellä. Reitit on jaettu hiekkatiereitteihin ja haastavampiin, polkuosuuksia sisältäviin maastopyöräilyreitteihin. Monet erityisesti hiekkatiereiteistä sopivat myös ensikertalaiselle. Reittivaihtoehtoja on yöretkistä useisiin viikon mittaisiin reitteihin, reitistön pisimmän osuuden ollessa yli 1000 kilometriä. Reitistön eteläisimpinä pisteinä ovat Rovaniemen ja Kemijärven juna-asemat napapiirin tuntumassa ja reitistö käy Pohjois-Norjan Jäämerellä asti. Reitistön odotetaan kiinnostavan myös kansainvälisesti.

“Kansainvälisiä pyöräilijöitä kiinnostaa uudet ja vielä tuntemattomat alueet – Arctic by Cycle -reitistö vastaa juuri tähän kysyntään. Lappi on alueena valtava ja tietoa reiteistä ja palveluista ei ole ollut saatavilla, minkä vuoksi parhaita reittejä on ollut vaikea löytää. Nyt ne on laitettu kartalle palveluineen, joka tekee retken suunnittelusta helppoa ja Lapista kiinnostavan pyörävaelluskohteen”, Roininen kertoo.

Reitit kulkevat poronhoitoalueella ja osittain myös poronhoidolle kriittisten alueiden kautta. Paliskuntien kanssa on määritetty, milloin reiteillä on suotavaa liikkua ja milloin ei. Osa reiteistä on auki koko lumettoman ajan, mutta osa esimerkiksi vasta heinäkuun alusta kevään porovasojen merkinnän jälkeen ja osa vain syyskuun puoleen väliin asti, porojen syyserotuksen alkamiseen asti.

“Reittien suunnittelussa on huomioitu alueiden ainutlaatuinen luonto sekä perinteiset elinkeinot kuten poronhoito, mikä on edellytys kestävälle matkailun kehitykselle”, Roininen lisää.

Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistö julkaistaan 21.7.2022 bikeland.fi -sivulla. 

About Author