Raumalla kokeillaan tulevana kesänä kaupunkipyöriä

pexels-photo-210095

Raumalla toteutetaan tänä kesänä kaupunkipyörien pilottikokeilu. Kaupunkipyörät ovat kaupunkilaisten ja turistien käytettävissä kesäkuun alusta elokuun loppuun. Pyöriä on tilattu Raumalle 50 kappaletta, jotka sijoitetaan 10–15 määritellylle pyörien pysäköintipaikoille keskusta-alueella.

Rauman kaupunkikehitys ja tekninen toimiala ovat yhdessä selvittäneet Raumalle sopivaa kaupunkipyöräjärjestelmää, joka tukee kaupungin kestäviä liikkumismahdollisuuksia. Sopivimmaksi järjestelmäksi valikoitui ratkaisu, jossa kaupunkipyörille ei vaadita kiinteitä telakoita.

Pyörille tarkoitetut pysäköintialueet ovat geoaidattuja. Kiinteitä pysäköintiasemia ei tarvita, mutta pysäköintialueita pystytään kuitenkin hallinnoimaan. Käyttäjien tulee myös pysäköidä pyörät niille tarkoitetuille alueille.

– Kaupunkipyörien pysäköintipaikkoja on suunniteltu esimerkiksi Nortamonkadun varteen, Savilaan, Kalatorille ja Leikarinpuistoon, liikennepäällikkö Risto Peltonen kertoo.

Easybike-kaupunkipyörien käyttö on helppoa. Käyttäjien tulee ladata puhelimeensa Easybike- sovellus, johon voi ladata rahaa kaupunkipyörän käyttämiseksi. Perusmaksu pyöräilylle on yksi euro puolta tuntia kohti. Opiskelijoille vastaava hinta on 50 senttiä. Käyttäjät voivat maksaa pyöräilystä tuntien, päivien, viikkojen tai kausien perusteella. Lipun voi hankkia myös koko pyöräilykaudeksi.

– Jos kokemukset osoittautuvat onnistuneiksi ja pyörille riittää käyttöä, voidaan kaupunkipyöriä mahdollisesti hyödyntää Raumalla pilottijaksoa seuraavinakin kesinä, Peltonen sanoo.

Easybike-kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttaa Raumalla tamperelainen Easysourcing Norcid Oy. Kokonaiskustannus pilottikokeilulle on 24 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Rauman kaupunki vastaa mahdollisten pyörätelineiden hankinnasta ja palvelun tuottaja muusta palveluun liittyvästä.

About Author