Polkupyörävarkauksien määrä moninkertaistuu kesäaikana

Kun polkupyörien määrä liikenteessä lisääntyy kevään ja kesän tullen, myös polkupyörävarkaudet yleistyvät.

Polkupyöräily on hieno harrastus ja monelle myös tapa kulkea työ- tai koulumatkoja, ainakin sulan maan aikaan. Korona-aikana pyöräilyn suosio on entisestään kasvanut ja monet ovat sijoittaneet pyörään isojakin summia. Esimerkiksi sähköpyörien määrä lisääntyy koko ajan ja niiden saatavuudessa on välillä ongelmia.

– Ikävä kyllä usein hyvällä on myös se kääntöpuolensa, ja pyöräilyssä se on polkupyörävarkaudet, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Janne Heikkinen.

Heikkisen mukaan polkupyörä on suosittu kauppatavara ja siten myös varkaiden suosiossa. Jokaisen on syytä pitää huolta omasta pyörästään.

Itä-Suomessa varastetaan noin 1 500 polkupyörää vuodessa

Poliisin tietoon tulleiden pyörävarkauksien määrä on pysynyt liki samana viime vuosien aikana. Esimerkiksi vuonna 2018 Itä-Suomessa poliisille ilmoitettiin 1 521 pyörävarkautta. Vastaavasti vuonna 2019 pyörävarkauksia tuli poliisin tietoon 1 512, vuonna 2020 tapauksia oli 1 548 ja viime vuonna 1 596.

Tänä vuonna poliisin tietoon tulleiden polkupyörävarkauksien määrä Itä-Suomessa on hieman laskenut edellisistä vuosista. Vuoden 2022 tammi-toukokuun aikana poliisille on Itä-Suomessa tehty 330 rikosilmoitusta polkupyörävarkauksista, kun vastaavana ajankohtana vuosi sitten poliisin tietoon tuli 467 pyörävarkautta.

Polkupyöriä varastetaan eniten asukasluvultaan suurimmissa kaupungeissa ja yleensä paikkakuntien keskustoista, eli sieltä missä ihmiset eniten liikkuvat. Esimerkiksi Kuopiossa on vuosina 2018-2021 tehty poliisille yhteensä 2 572 rikosilmoitusta pyörävarkauksista, Joensuussa 2 056, Mikkelissä 856, Varkaudessa 240, Pieksämäellä 148, Suonenjoella 24 ja Tohmajärvellä kolme.

Mitä oman polkupyörän suojaamiseksi voi tehdä?

– Polkupyörästä, kuten muustakin arvo-omaisuudesta, on syytä ottaa tunnisteet ylös. Yleisesti runkonumero tai sarjanumero ovat hyviä tunnisteita, joilla omaisuus voidaan yksilöidä. Näiden lisäksi polkupyörään käytön yhteydessä tulleet naarmut ja yleisesti käytön jäljet kannattaa dokumentoida. Ne ovat hyviä erityistuntomerkkejä pyörien tunnistamiseen. Kannattaa myös huomioida, että ainakin kalleimmissa pyörissä voi olla pyörien osissa omia tunnisteitaan, kuten esimerkiksi jousituksessa omat sarjanumeronsa, Heikkinen neuvoo.

Tunnisteet kannattaa tallentaa mahdollisuuksien mukaan kuvaamalla. Tarkasta kuvien ottamisen jälkeen, että kuvat ovat tarkkoja.

– Pyörään on syytä hankkia hyvä lukko, jolla pyörän saa kiinni fyysisesti johonkin telineeseen, valotolppaan, puuhun tai vastaavaan. Näin pyörää ei saa otettua mukaan kantamalla, vaan tarvitaan jotain työkaluja sen irrotukseen, Heikkinen opastaa.

Heikkinen muistuttaa, että pyörä on syytä lukita aina, kun sillä ei ajeta ja myös silloin, kun pyörää säilytetään lukitussa tilassa.

Miten toimia, jos oma polkupyörä varastetaan?

Jos pyöräsi varastetaan, tee siitä heti rikosilmoitus. Akuutissa tilanteessa, eli jos näet varkaan pakenevan pyöräsi kanssa, soita hätäkeskukseen.

– Pyörävarkaudesta kannattaa ilmoittaa poliisille heti, kun rikos on havaittu. Monesti käy niin, että työtehtävien yhteydessä poliisi löytää useita polkupyöriä, joiden epäillään olevan varastettuja. Valitettavasti, jos anastetun polkupyörän tunnisteita ei löydy rikosilmoituksesta, sitä ei välttämättä pystytä tunnistamaan anastetuksi pyöräksi. Tällöin taas poliisi ei voi tehdä asialle mitään ja pyörä jää varkaalle, Heikkinen kertoo.

Jos polkupyöräsi varastetaan, poliisi haluaa tietää seuraavat asiat rikosilmoitusta varten:

  • Polkupyörän merkki, malli ja väri. Pyörät ovat harvoin yksivärisiä, joten valokuva kertoo pyörän värin parhaiten.
  • Polkupyörän tunnistetiedot. Runkonumero, mahdolliset sarjanumerot ja yksilölliset tunnisteet, eli naarmut ja kolhut.
  • Mistä pyörä varastettiin. Kaupunkien keskustoissa on paljon kameroita, joiden avulla tekijää voidaan etsiä. Jos pyöräsi varastettiin esimerkiksi keskustassa, sijaintiedoksi ei riitä ”ruutukaava-alue”. Sen sijaan ”Koskikadun R-kioskin ikkunoiden edestä pyörätelineestä” on tieto, jolla tekijää voidaan jo etsiä valvontakameroista.
  • Milloin pyörä varastettiin.
  • Liitä ottamasi kuvat pyörästä rikosilmoitukseen.
  • Tarvittaessa voit kertoa, mitä osasarjoja pyörässä on. Osasarjoilla tarkoitetaan esimerkiksi pyörän vaihteita ja jarruja.

About Author