:POLIISI: Pyöräilijät poliisin tehovalvontaan – tällaiset sakot voi rapsahtaa pimeänä ajamisesta

white-and-red-led-light

Poliisi valvoo lähiviikkojen aikana polkupyöräilijöitä ja erityisesti sitä, että polkupyörien valot ovat kunnossa.

– Pimeänä vuodenaikana on pyöräilijän ja jalankulkijan erityisen tärkeä huolehtia siitä, että muut tienkäyttäjät huomaavat heidät. Mitä kauempaa niin sen parempi, kiteyttää Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisin sektorijohtaja ylikomisario Petri Pahkin.
– Kesäkuun alussa voimaantulleen uuden tieliikennelain mukaan polkupyörässä tulee olla pimeässä tai hämärässä ajettaessa valkoista tai vaalean keltaista valoa eteenpäin näyttävä valaisin sekä punaista valoa taaksepäin näyttävä valaisin. Valaisimien ei tarvitse olla kiinteästi polkupyörässä kiinni eli esimerkiksi otsalamppu riittää eteenpäin valaisuun. Taaksepäin näkyvän punaisen valon voi kiinnittää vaikkapa selkäreppuun, Pahkin jatkaa.

Pahkinin mukaan tulevassa valvonnassa puuttuvasta tai epäkuntoisesta etuvalosta voidaan kirjoittaa 40 euron liikennevirhemaksu, koska tämän pitäisi olla entuudestaan kaikkien tiedossa. Sen sijaan uuden säännöksen mukaan pakollisen takavalon puuttumisesta olemme aluksi neuvovalla linjalla.

– Kyse on jokaisen polkupyöräilijän omasta terveydestä ja jopa hengestä. Halvimmillaan eteen ja taakse näyttävät LED-valaisimet polkupyörään saa alle kymmenellä eurolla, joten tämän ”henkivakuutuksen” saa edullisesti. Kyse on enemmänkin asenteesta, Pahkin muistuttaa.

About Author